Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő
Major Zoltán / 2018-11-15 film
Nehéz műfaji besorolást adni a Ruben Brandt-nak: egyszerre szédítő tempójú művészettörténeti road movie, film noir akció-thriller, művészetpszichológiai tanulmány, mindez egy elsősorban felnőttek számára készült magyar, világszínvonalú animációs filmben.

Egy biztos: ilyen film nem készült még sem hazánkban, sem máshol a világon. A Ruben Brandt nem csak műfajában egyedülálló, hanem ábrázolásában is: a bizarr, de szerethető karakterek olyanok, mintha Picasso, a futuristák vagy éppen a pop-art irányzat alkotóinak megelevenedett modelljei lennének, egyben az animátorok életre kelt rémálmai. Apropó, rémálmok. Anélkül, hogy a poént lelőnénk, a sztori 13 festmény és annak ellopása körül forog, egyfajta művészetterápiás céllal. Nem egyszer nézős darab, az önmagában csavaros történet hemzseg a művészettörténeti utalásoktól, és az ember csak kapkodja a fejét. Az elkövető (forgatókönyvíró-rendező) a szerb származású Milorad Kristić, aki egyetlen rövid animációt készített 1995-ben My Baby Left Me címmel, azonban elhozta a Berlini Filmfesztivál Ezüst Medvéjét. Szurkoljunk Ruben Brandtnak, hogy sok díjat gyűjtsön be!

Magyar animációs thriller, 2018, 96 perc, (12) Rendezte: Milorad Kristić. Főszereplők (hangok): Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Hámori Gabriella. Apolló mozi, Cinema City: november 15-től.

ételital
Pécsili
 
lokál
ÁTJÁRÓ 3. rész
 
zene
Grand Mexican Warlock