Gasztroséták
Gasztroséták
Müllner & Kálmán Content Lab / 2021-02-18 ételital
Ezúttal sétára indulunk! Olyan beszerző körútra, ahol meg-megállva, összeszedhetünk egy csinos pakkot, amiből könnyebb vagy komolyabb vacsorák, reggelik, jó kis tízóraik vagy uzsonnák készülhetnek – ráadásul mind helyi ízekből, helyi boltokból. Túránkon figyeltünk a húsevőkre és a vegetáriánusokra, a tudatosan táplálkozókra és az év eleji egészség-tripen lévőkre is. Szatyrokat, dobozokat, elvitelre is alkalmas zacskókat bekészíteni – indulunk!

A járvány alatt is minden számunkban bemutattuk, hogyan és miként próbálnak a jócskán megváltozott helyzetben működni az éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóhelyek. Írtunk – többek között – az elviteles ünnepi menükről és az idei tervekről. Interjúztunk, beszélgettünk, és noha a terveket folyamatosan felül kellett írni a változó körülményekhez alkalmazkodva, drukkolva figyeljük, hogy miként lehet túlélni. És a túlélés egyik záloga, ha helyiektől vásárolunk. Akár séta közben.      

A belvárostól távol indítunk, irány a Megyeri Élelmiszerként (Megyeri út 121., H–V 11:00-19:00) induló, mára nevében is Burgers-szé avanzsáló üzlet, ahol, ha épp nem falatozunk, hanem a pult hívogató kínálatát vesszük szemügyre, számos csemegét bezsákolhatunk. Hurka, kolbász, szalámik, pácolt-füstölt mangalicaszalonna, érlelt császár, de szürkemarha kenőmájas és számos kiváló minőségű marhatermék közül válogathatunk a csendes téli estéket feldobandó. Sőt, egy-három évig érlelt sajtokkal enyhíthetünk a nagyágyúk okozta fajsúlyos szortimenten.


Jó-jó, de azért az ilyesmihez igazán lecsúszik egy falat kenyér, vagy legalább egy ropogós sercli. Kendermagos félbarna? Teljes kiőrlésű rozs? Alakor vagy fehér? Mindezekre kínál megoldást a frissen megnyílt Orma (Király utca 58., K-P 14:00–18:00; Szo 8:00-12:00). Azért időzzünk el egy pillanatra a szónál, hogy frissen megnyílt, hiszen az ilyesmi igazán örvendetes hír a jelen helyzetben. Az év első hónapjában, egy sok szempontból terhelt évkezdés közepette Váczi Gergőék nagy lelkesedéssel vágtak bele a tészta gyúrásába. Sülnek a cipók, a keresletre reagálva pedig igyekeznek eltalálni a mennyiséget is, mert az első napok tanulsága alapján sitty-sutty gazdára lelnek a cipók.
Tegyünk egy kitérőt a zero waste felé, a Niki méri (Rákóczi út 39/b., H-P 9:00-17:00; Szo: 9:00-13:00) csomagolásmentes univerzumába. (Érdemes sietni, mert a bolt néhány napon belül sajnos bezár.) A Rákóczi úti kis üzlet vezetője, ahogy írja, a beszerzésnél arra törekszik, hogy helyi, kis gazdaságokból kerüljenek a boltba a termékek, és lehetőleg minél rövidebb szállítási útvonalon, mérsékelt környezetterhelés révén jussanak a polcokra. A csomagolásnál pedig elsődleges szempont a műanyagmentesség, az újrahasznosítás és a visszaváltható tárolóedények. A magvakon, aszalványokon, müzliken és zabpelyheken kívül kekszek és allergénmentes csipszek, köretek, tészták, rizsfélék és hüvelyesek is szerepelnek a kínálatban, és már csak a lehetőség miatt is érdemes eljátszadozni a 35 dkg lencsével vagy a 3 db keksszel, mert így tényleg annyit viszünk haza, amennyi akkor és ott valóban szükséges.


Kenjük egy kis lekvárt a beszerzett kekszekre? Naná! A Trüffel cukrászdában (Hársfa út 34., H–V 8:00-19:00) a sütemények és sós aprók mellett a minden háztartásban a reggelihez, süteménysütéshez nélkülözhetetlen lekvárokat is megtaláljuk. Van a kínálatban nyírfacukorral készült kajszi, málna és eper. De természetesen ezek sima cukorral készült verzióban is kaphatók.


És ha már letértünk az édes ösvényre, nem állunk meg félúton, Micimackó nyomán megragadjuk a mézes csuprot és elmerülünk a Nektár méhészbolt (Jókai u. 1., H-P 9:00-17:00; Szo 9:00-13:00 – telefonos egyeztetéssel) kincsei között. A mézeken túl a méhpempő vagy a propolisz csodálatos élettani hatásait ne feledjük, ezeknek egészen kicsi hely is elég, ha marad a táskánkban a túra végére.

 

súgó
Tap Factory
 
lokál
Létezik olyan, hogy valakinek túl sok könyve van otthon?
 
lokál
Irány a Zselici Csühögő!