Gasztrobarangolások Baranyában
Gasztrobarangolások Baranyában
Müllner & Kálmán Content Lab / 2018-07-20 ételital
Most, hogy tényleg visszavonhatatlanul itt a nyár, úgy döntöttünk, elhagyjuk a várost. Nem megyünk messzire, maradunk Baranyában. A modern gasztronómiai trendeknek megfelelően feltérképeztük a Pécs környéki kisgazdaságokat, falusi vendéglátóhelyeket izgalmas alapanyagokért és ízekért. Találtunk sajtot, tejet, tojást, zöld fűszereket, de még szarvasgombát is. Irány, Baranya!

Trinitás Sajtműhely – Vokány

Pécstől 25 kilométerre, autóval maximum félórányira Vokányban telepedett le pár éve családjával Kozma Szabolcs, a villányi Mandula étterem séfje. De itt nem éttermet nyitott,  hanem az először csak kedvtelésből elkezdett sajtkészítést fejlesztették feleségével tökéletesre, és a hobbiból mára komoly családi vállalkozás lett. Néhány éve még csak rokonokon, barátokon tesztelték a sajtjaikat, de két évvel ezelőtt megszerezték a hivatalos engedélyeket, és megindult az üzemszerű sajtkészítés a Trinitás sajtműhelyben, aminek motorja már nem is Szabolcs, hanem felesége, Júlia, és havonta már több mint 100 kiló sajtot gyártanak. Széles a paletta, főként karakteres ízvilágú, három hónapig érlelt, rúzsos félkemény és lágy sajtokat készítenek, és folyamatosan kísérleteznek. Igazi különlegességnek számít a kávés és a chilis camembert jellegű sajtjuk, de készül náluk gyümölcsjoghurt, túrótorta, de télen még stifolder is.

Vokány, Kossuth utca, +36 20 220 5179, facebook.com/trinitassajtmuhely/

Palkonya, a gasztrofalu

Palkonyán évek óta azon dolgoznak a helyiek, hogy községük legyen a Villányi borvidék gasztronómiai központja. Épült termelői piac, a Fő utcán lévő Engelbert Fagylaltozóban helyben készül a fagyi, természetesen friss gyümölcsökből és palkonyai házi tejből. De Nagypál Józsefhez egyre gyakrabban járnak ki Pécsről is tejért. Magyar tarkáikat félrideg tartásban nevelik, vannak húsmarháik is, ráadásnak még a takarmányt is maguk termesztik.

Olyan érdekes és különleges alapanyaghoz is hozzájuthatunk Palkonyán, mint a szarvasgomba. Hárságyiék először két vendégházzal és borral kezdték, azután tértek át a szarvasgombára. Előzetes egyeztetés alapján szarvasgomba- és borkóstolókat tartanak, ősztől pedig szarvasgombatúrára is lehet jelentkezni. Baranya és Somogy megye erdős részein Balázs és Szálka kutya vezetésével lehet szarvasgombára „vadászni”.

facebook.com/palkonyafalu

www.triflafater.hu

Rozmaring fűszerkert – Harkány

A fűszerkerthez a Tenkes-hegy déli lankáján fekvő völgyben, szőlő- és gyümölcsöskertek között vezet az út. A forgalomtól távol vegyszermentesen nő itt többek között a rozmaring, a zsálya és a kakukkfű. A növények begyűjtését is kézzel végezik, gondosan válogatva a szár-, levél-, és virágrészeket, amiket azután hagyományosan, természetes szellőzésű padláson szárítanak. A termesztett növények sorát kiegészítik olyan környékbeli erdőben és a tisztásokon vadon termő gyűjtött, teának való gyógynövényekkel, mint a csalán vagy bodzavirág. A bio minősítésű kertet telefonos egyeztetés után látogatni is lehet, és persze válogatni az előre összeállított bemutatókosárból, amibe a fűszerek mellé teák és levendulás termékek is kerülnek.

www.rozmaringfuszerkert.hu 

Heppenheimer tojás – Márok

A Heppenheimer család már régóta foglalkozik tojótyúkok tartásával, a háztáji méretet néhány éve lépték át, de továbbra is ragaszkodnak a hagyományos tartáshoz. A tyúkok napközben körbekerített fás, ligetes területen és a gyümölcsösben élik mindennapjaikat, majd éjszaka a kényelmes istállóban pihennek. A 100 százalékosan növényi alapú – GMO, tojássárgító színezék, szója és gyógyszermentes – takarmányt a helyi gazdák által megtermelt kukoricából, búzából, napraforgóból és egyéb növényekből állítják össze. A tojás mellett a belőle készült száraztészták teszik teljessé a kínálatukat, amit a náluk megtermelt tojásból Komlón készítenek. Van itt minden: cérnametélt, gyufatészta, hosszú metélt, kézi tarhonya, kézi csipetke, kiskocka, szarvacska, orsó tészta, lebbencs, tarhonya, csuszatészta és nagy kocka. 2018-ban megkapták az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet, amit a Magyar Gasztronómiai Egyesület 2013-ban alapított és rendkívüli minőséget, ízt jelez.

facebook.com/Heppenheimer.Tojas

Heppenheimer lelőhely Pécsett: Kodály Delikátesz, Kodály Zoltán utca 3. 

Tejes Finomságok – Orfű

Önfenntartó, bio-energiát használó gazdaság Orfűn, ahol az állatok tavasztól őszig a szabadban legelésznek, illetve a saját gazdaságukban megtermelt vegyszermentes gabonával abrakolnak. A tejet egy pécsi kisüzemben dolgozzák fel, és készül belőle kézzel gyúrt vaj, tejföl, túró, vajkrém különböző ízekben, van belőle tormás, paprikás és természetesen medvehagymás. Gomolyából is többféle van, többek között fokhagymás, zöldfűszeres, medvehagymás, kapros, olivabogyós, de a natúr joghurt mellett is van még meggyes, málnás, epres, kajszibarackos, áfonyás, erdeigyümölcsös, de még fahéjas-szilvás is. Helyben, előzetes telefonos egyeztetés után is lehet vásárolni. A rendeléseket keddig kell leadni és csütörtöktől vehetők át, és mi sem bizonyítja jobban, hogy igazi helyi termelők, mint az, hogy csak Pécs környékére szállítanak is.

www.tejesfinomsagok.hu/csaladi-gazdasagunk

 

 

 

zene
Flipside Open Air
 
ételital
Enni borral 2. – spagetti és bor
 
súgó
Zeneszüret Fesztivál