FLÖRT a hangversenyteremben
FLÖRT a hangversenyteremben
promo / 2023-02-21 súgó
Flörtölni komolyzenével is lehet. De még hogyan! A Pannon Filharmonikusok Őszikék című estjén Gershwin korszakalkotó darabjai csábítják a koncertre a közönséget a Kodály Központba, ezzel folytatva a gyorsan népszerűvé váló FLÖRT sorozatát.

Ha úgy érzed, nehezen találod a helyed a komolyzene terepén és nem tudod, mit válassz a sokszor ismeretlen című művekből… Ha nem tudod, ki az igazán jó előadó és melyik zenekarban bízhatsz... Ha szeretnéd szeretni a komolyzenét, de eddig még nem találtad meg az igazit, akkor a Pannon Filharmonikusok Flört sorozatának koncertjein a helyed! Március 3-án, péntek este 19 órakor folytatódik a sorozat az Őszikék című hangversennyel a Kodály Központban.

Azok, akik nem gondolják magukat elég komolynak a komolyzenéhez, de felpezsdíti őket a szimfonikus zenekari hangzás a jazzben és a filmzenében, biztosan élvezni fogják a zenekar Őszikék című koncertjét, melyen többek között a klasszikusok klasszikusa George Gershwin: Kék rapszódia (Rhapsody in Blue) című műve is felcsendül.

Tudod, hogy mitől kék egy rapszódia? Valószínűleg attól, hogy rosszul fordították a címét… De ettől a bakitól függetlenül a jazz és a komolyzene határait alig három hét alatt eltörlő Gershwin korszakalkotó zongoradarabja izgalmas párost alkot az est másik fantasztikus művével, az orosz rockoperákból és filmzenékből ismert kortárs zeneszerző, Alekszej Ribnyikov szimfóniájával.

A Simfonia Tenebrosa (Sötét szimfónia) című darab érdekessége, hogy nem filmhez készült, hanem koncertszínpadra. Vannak dallamok, melyek könnyedsége a magasba repít a hallgatása közben, és olyanok is, amik inkább belső utazásra késztetnek saját világunkba. Ribnyikov szimfóniájának sokat sejtető címét olvasva nem nehéz elképzelni, hogy akár filmvászonná is alakíthatja a közönség képzelőerejét, ha hagyják magunkat elcsábítani.

Az Őszikék című koncert azonban nem csupán a műsor, hanem az előadók miatt is kivételes estének ígérkezik. A zongoránál Balog József (képünkön) mindig páratlan játékát élvezheted. A zongoraművész ráadásul ebben az évadban már másodszor lép színpadra a Pannon Filharmonikusokkal.

A Flört sorozat koncertjei mindig tartogatnak különlegességeket, ami most sem lesz másképp. Műsorvezetőként a pécsiek számára a Slam Poetry világából jól ismert Kövér András Kövi köszönti a közönséget. A hangverseny Liszt-díjas karmestere, Kesselyák Gergely pedig önéletrajzában úgy fogalmaz: „Szakmai életemben a hangverseny-vezénylés ünnep, a mindennapi munka az opera. Soha nem cserélnék.” Ezek alapján tehát nem meglepő, ha páratlan élményekkel gazdagodva távozik a koncert után a közönség a Kodály Központból.

A Flört-bérletsorozat médiatámogatója a Made in Pécs. A sorozat nem gyerekeknek szól, de számukra is élvezhetőek az előadások, ráadásul a 6-18 éves korosztálynak díjmentes a belépés, épp úgy, ahogy az együttes minden pécsi bérletes koncertjére az idei évadban.  További részletek a www.pfz.hu oldalon találhatók.

lokál
Pécsi cuccok karácsonyra
 
súgó
A fizikusok
 
film
A sziget szellemei