Regényes Pécs
Regényes Pécs
Happ Zsuzsa / 2017-05-23 súgó
A Könyvhétre jelenik meg P. Horváth Tamás pécsi történelmi regénysorozatának második kötete, az Öt torony. Könyvbemutató beszélgetésre várja az érdeklődőket a szerző és Ágoston Zoltán május 26-án a Művészetek és Irodalom Házában. A könyv történetéről, az előzményekről és a folytatásról az írót kérdeztük.

Amikor megjelent előző könyved, a Tündérváros azt mondtad, hogy trilógia lesz belőle. Ez továbbra is érvényes?

Igen. Sőt, már be is adtam az NKA-hoz a harmadik kötet támogatására a pályázatot. Úgy néz ki a dolog, mint a Star Wars-ban: megírtam a közepét. Vagyis úgy lesz trilógia, hogy az első rész nincs még meg. Az 1848-ban kezdődik majd, amikor Zsolnay Vilmos még nemzetőr volt. Mindkét kiadó megígérte, hogy egyben ki fogjuk adni a három könyvet, amikor elkészül. Az Öt toronyból ezen kívül 100 db számozott példány is készül díszkiadásban.

Miről szól az Öt torony, és hol kapcsolódik a Tündérvároshoz?

A Tündérváros Zsolnay Vilmos temetésével ér véget. Az Öt toronyban folytatódik a történet a szerb megszállással, amikor bevonulnak a szerb csapatok Pécsre. Sokan nem tudják, hogy a megszállás három évig tartott, cserébe viszont megúsztuk a Tanácsköztársaságot. De mikor az megbukott, ide menekültek a kommunista funkcionáriusok, például Linder Béla, a részeges hadügyminiszter lett a város polgármestere, teljesen törvénytelenül. Ezeket a szálakat bogoztam ki és igyekeztem úgy megírni, hogy majd el is olvassák. Elkezdtem nyomozni, hogy mi volt ezzel a szerb megszállással, erről szól a könyv első blokkja. A második szakasz az aranykor, amikor Pécsre került az egyetem, Weöres Sándorék, a nagy professzorok, a pécsi borok, a villamos. Akkor készült a Hamerli-féle film is a városról. Az ezután következő rész pedig már a 40-es évek eleje, és az államosításig, 1948-ig tart. Ezek a most megjelenő regény főbb sarokpontjai. A történet szerint Pécsre jön egy ipari kém. Nem mondom el, honnan jön, csak annyit, hogy ez lesz most az a szál, ami a Tündérvárosban a szélhámos figurája volt. A kém egy titkos megbízással érkezik, és sok hozzá kapcsolódó kalandon keresztül ismerjük meg a várost.

Mi indított arra, hogy Pécs történelmét regényes formákba foglald? Miért foglalkoztatott ez a téma?

Annak idején magyar szakon végeztem az egyetemen. Még ott elkezdtem kutatni a pécsi szabadkőműves szálat. Én mindig azt gondoltam magamról, hogy író vagyok, de valamiért sosem írtam. Néhány évvel ezelőtt munka nélkül voltam és úgy éreztem, hogy most akkor itt az idő. Úgy látszik, hogy ez tényleg működik. Próbálom a történelmet is szórakoztatva bemutatni. A Tündérváros megjelenése után sokan gratuláltak, hogy mennyit megtudtak a városról. Nagyon érdekli az embereket az is, hogy hogyan lehet kibogozni, hogy mi a valóság és mi nem az a történetben. Most jól meg is csavartam, úgyhogy nem lehet majd könnyen kitalálni. Sok pécsi család szerepel benne, nagyon sok személyes anyagot, naplót visszaemlékezést kaptam családoktól, jó sok név és szereplő van benne, sokan magukra ismerhetnek vagy a dédpapára. A borító pedig Wéber Tarlós Károly korabeli pécsi festő festményének egy részlete, Pécs látképe, amin délről nézi a várost. Az eredeti festmény a rektor úr irodájában függ jelenleg.

zene
Nagy durranások!
 
film
Nem vagyok sorozatgyilkos
 
zene
Extrawelt