Idén ezzel a szándékkal tettünk kisebb és nagyobb köröket a városban, elindultunk, hogy kiderítsük, üres szatyrainkat hol és mivel tölthetjük meg. Kerültek a most még csak virtuális kosarainkba késztermékek, de alapanyagok is, amikből mi magunk készíthetjük el a személyre szóló meglepetéseinket. Főleg olyan jóízű ajándékokra gondolunk tehát, amiket magunk is örömmel fogyasztunk és szívvel-lélekkel tudunk adni is. Ehhez nem kell más, mint jó alapanyag, egy jó ötlet, egy kis csavar és odaszánt idő: akár a hozzávalók beszerzésére, akár az esetleges otthoni elkészítésre.
Körutunkat a Vásárcsarnokban kezdtük, hiszen itt az ünnepi menükhöz éppúgy megtalálhatunk sok mindent, ahogy a beszerzendő ajándékok listájáról is jó néhányat kipipálhatunk. Egy jól összeállított csemege kosárnál nehéz elképzelni jobb ajándékot, kerülhet bele egy pár különleges kolbász vagy sonka, ezekből a legtöbb hentesnél találunk helyit. Egy sajtválogatás azonban nem csak a karácsonyi asztalon állja meg a helyét, de a fa alatt is. A Pellérdi Sajtműhely pultjában karácsonyi „mézeskalácsfigurákat” is találtunk sajtból. Az egyik kedvenc lelőhelyünk a csarnokban a Kincses Baranya Helyi Termék Közösségi Pavilonja. Itt egy helyen találhatunk különböző műfajú termékeket, de írhatnánk azt is, hogy van itt minden, mi szem szájnak ingere: előre elkészített kekszcsomagoktól, gyógynövényből készült szirupokig – homoktövistől a lándzsás útifűig –, szörpöktől, a hidegen sajtolt olajokon és a mézes termékeken át a lekvárokig. És azt talán mondani sem kell, hogy minden megbízható, gondosan válogatott környékbeli termelőktől kerül a pultokra. Másik nagy kedvencünk a hátsó traktus zöldség-gyümölcs során a 3 literes kiszerelésű szőlőlé, ami nem csak a Száraz Novemberben tett jó szolgálatokat, hanem a két ünnep között vándorolva, amolyan hordozható frissítőként is vihetjük magunkkal: kisebbeknek szőlőfröccsként, junior proseccóként, nagyobbaknak egy kis pihentetésül az újabb adag töltött káposzta előtt, alatt, után. Valódi gyümölcsből készült, ajándékba vagy saját használatra is tökéletes, hiszen ki ne örülne a sok csere-bejgli után egy kis gyümölcsnek?
Ugorjunk most vissza egy kicsit a belvárosba, hisz itt is tehetünk a fenntartható gasztro karácsonyért, ugyanis a Design Patikában is többféle gasztro ajándékból válogathatunk. A design tárgyak között az újrahasznosított csokis és cukorkás csomagolóanyagokból készült pénztárcával egy foodie-t azonnal le lehet venni a lábáról. Persze itt is vannak a polcokon a Pécs környéki kistermelők lekvárjai, szörpjei és mézei, ám az édesek mellett találtunk a sósért vagy épp csípősért rajongó ajándékozottjainknak is igazi meglepetéseket. A Gasztrochilitől az egyik kedvencünk a nyarat idéző kovászos uborka zselé, amit a címkéje szerint kovászos uborka kockákkal és savanyított jalapenóval turbóztak. Tőlük egyébként online is lehet rendelni, de ott vannak egészen december 23-ig a Széchenyi téren, ahol szintén érdemes körbenézni baranyai gasztro-ajándékokért.
És persze idén se feledkezzünk meg a saját készítésű ajándékokról, hiszen azoknál helyibb és kézművesebb nem létezik. Egy nyáron a kamra polcára került lekvár vagy paradicsomszósz ünnepi díszbe öltöztetve, vagy egy nagy adag különleges keksz, egy saját készítésű tojáslikőr, vagy egy üveg mézes dió biztosan nagyobb örömet fog okozni, mint a bolti változat.