Gasztro-ajándékok
Gasztro-ajándékok
Müllner & Kálmán Content Lab / 2022-12-20 ételital
Az idei karácsony megint más lesz, mint a korábbiak, hiszen idén jóval nagyobb odafigyelést és pontosabb költségtervezést igényelnek a hétköznapok, és nem lesz ez másként az ünnepre készülve sem. De az aggódás és a szorongás helyett onnan is nézhetjük a drágulás okozta nehézségeket, hogy így talán tervezettebben és kevésbé pazarló módon állíthatjuk össze az ünnepi menüt és választhatunk ajándékokat is. Így egyszerre lehet költséghatékonyabb és fenntarthatóbb az ünnep, ráadásul, ha Pécs környéki termelőktől választjuk a gasztro-ajándékainkat, akkor igazán nagyot léptünk a tudatos tervezés felé.

Idén ezzel a szándékkal tettünk kisebb és nagyobb köröket a városban, elindultunk, hogy kiderítsük, üres szatyrainkat hol és mivel tölthetjük meg. Kerültek a most még csak virtuális kosarainkba késztermékek, de alapanyagok is, amikből mi magunk készíthetjük el a személyre szóló meglepetéseinket. Főleg olyan jóízű ajándékokra gondolunk tehát, amiket magunk is örömmel fogyasztunk és szívvel-lélekkel tudunk adni is. Ehhez nem kell más, mint jó alapanyag, egy jó ötlet, egy kis csavar és odaszánt idő: akár a hozzávalók beszerzésére, akár az esetleges otthoni elkészítésre.

Körutunkat a Vásárcsarnokban kezdtük, hiszen itt az ünnepi menükhöz éppúgy megtalálhatunk sok mindent, ahogy a beszerzendő ajándékok listájáról is jó néhányat kipipálhatunk. Egy jól összeállított csemege kosárnál nehéz elképzelni jobb ajándékot, kerülhet bele egy pár különleges kolbász vagy sonka, ezekből a legtöbb hentesnél találunk helyit. Egy sajtválogatás azonban nem csak a karácsonyi asztalon állja meg a helyét, de a fa alatt is. A Pellérdi Sajtműhely pultjában karácsonyi „mézeskalácsfigurákat” is találtunk sajtból. Az egyik kedvenc lelőhelyünk a csarnokban a Kincses Baranya Helyi Termék Közösségi Pavilonja. Itt egy helyen találhatunk különböző műfajú termékeket, de írhatnánk azt is, hogy van itt minden, mi szem szájnak ingere: előre elkészített kekszcsomagoktól, gyógynövényből készült szirupokig – homoktövistől a lándzsás útifűig –, szörpöktől, a hidegen sajtolt olajokon és a mézes termékeken át a lekvárokig. És azt talán mondani sem kell, hogy minden megbízható, gondosan válogatott környékbeli termelőktől kerül a pultokra. Másik nagy kedvencünk a hátsó traktus zöldség-gyümölcs során a 3 literes kiszerelésű szőlőlé, ami nem csak a Száraz Novemberben tett jó szolgálatokat, hanem a két ünnep között vándorolva, amolyan hordozható frissítőként is vihetjük magunkkal: kisebbeknek szőlőfröccsként, junior proseccóként, nagyobbaknak egy kis pihentetésül az újabb adag töltött káposzta előtt, alatt, után. Valódi gyümölcsből készült, ajándékba vagy saját használatra is tökéletes, hiszen ki ne örülne a sok csere-bejgli után egy kis gyümölcsnek?

Ugorjunk most vissza egy kicsit a belvárosba, hisz itt is tehetünk a fenntartható gasztro karácsonyért, ugyanis a Design Patikában is többféle gasztro ajándékból válogathatunk. A design tárgyak között az újrahasznosított csokis és cukorkás csomagolóanyagokból készült pénztárcával egy foodie-t azonnal le lehet venni a lábáról. Persze itt is vannak a polcokon a Pécs környéki kistermelők lekvárjai, szörpjei és mézei, ám az édesek mellett találtunk a sósért vagy épp csípősért rajongó ajándékozottjainknak is igazi meglepetéseket. A Gasztrochilitől az egyik kedvencünk a nyarat idéző kovászos uborka zselé, amit a címkéje szerint kovászos uborka kockákkal és savanyított jalapenóval turbóztak. Tőlük egyébként online is lehet rendelni, de ott vannak egészen december 23-ig a Széchenyi téren, ahol szintén érdemes körbenézni baranyai gasztro-ajándékokért. 

És persze idén se feledkezzünk meg a saját készítésű ajándékokról, hiszen azoknál helyibb és kézművesebb nem létezik. Egy nyáron a kamra polcára került lekvár vagy paradicsomszósz ünnepi díszbe öltöztetve, vagy egy nagy adag különleges keksz, egy saját készítésű tojáslikőr, vagy egy üveg mézes dió biztosan nagyobb örömet fog okozni, mint a bolti változat. 

lokál
Tettyei Romok: Ugrálni vízbe
 
lokál
Happy Weightless – Infratrainer & Szolárium 
 
ételital
Rácz Lilla Brut Nature