Enni borral 3. – burger és bor
Enni borral 3. – burger és bor
Győrffy Zolt / 2016-04-12 ételital
Minden ételhez jó bort inni. Csak az nem mindegy, milyen bort iszunk. Ha eltaláljuk a párosítást, minden érzékszervünk zsibongva ünnepli az alkalmi szakácsot, még akkor is, ha épp csak egy hamburgerre vagy zacskós tésztalevesre van időnk. A borválasztás nem sznobizmus, csak az élet tudatosabb élvezete. Idén minden számban egy népszerű ételhez ajánlunk borokat, a folytatásban jönnek a burgerek!

A burgerek ellepték a várost, burger a burgerezőben, a cseh vendéglőben, a balkán konyhában, de még a lacikonyhásnál is. Jók és rosszak, izgalmasak és unalmasak, mindenféle burger van a kínálatban.

A street food és a sör kapcsolatánál is evidensebb talán a hambuger & sör páros, de ne ragadjunk le a megszokottnál és nyugdtan vállaljunk be egy-két pohár bort a burgerhez, szerintem még jobban is fog csúszni.

A burgerek végtelen kombinációs lehetőséget kínálnak. Kezdjük az alapoknál. Sima hamburger. Könnyű vörös. Én bevállalnék egy tartalmasabb sillert is, de a portugieser, a kadarka, vagy egy friss kékfrankos bőven elegendő. Jó savak, élénk gyümölcsök, nem túlsütött hús.

Ha sajtot is dobunk a húsra, akkor már a sajtburger kategóriánál tartunk, ide egy picit selymesebb bort tennék, mondjuk egy lágyabb, gyümölcsösebb, nem agyonhordózott, friss évjáratú, mondjuk 2-3 éves merlot vagy cabernet sauvignon pont elegendő.

Van persze csirkeburger, bárányburger és halburger is, a szószók ugyanakkor legalább ugyanannyira fontos elemei a burgernek. Itt vakon nehéz jó tippet adni, általánosságban a csirke és a hal a fehér felé húzna, de a rozé még belefér, a bárányt meg ahogy kell, fűszeres kadarka vagy egy gyümölcsösebb pinot noir kísérje le.

Aztán jönnek a feltétek és agyeldobós kombók, kéksajtos-ecetes paprikás, rántott sajtos, dupla húsos, vagy a chiliszószos-étcsokoládés, itt a képzeletünk szab csak határt borban is. Alapvetően a könnyedtől a közepesen testes vörösekig terjed az a skála, ami borban jól passzol a burgerekhez, persze vannak kivételek, mondjuk a libamájas, édesebben fűszerezett burgert simán bevállalhatjuk egy édes cirfadlival. De a kivételek csak erősítik a szabályt.

ételital
Teszteltük: Bambino
 
súgó
Fantasztikus francia romantika Hamar Zsolttal
 
ételital
Teszteltük: Mischler Cukrászda & Bisztró