Csoki-vanília – belvárosi fagyik vaktesztje
Csoki-vanília – belvárosi fagyik vaktesztje
szerk / 2016-05-18 ételital
A két legnépszerűbb ízű fagyi a csoki és a vanília, éppen ezért úgy gondoltuk, megnézzük, milyen minőségűek ezek az ízesítésű fagylaltok Pécs belvárosában. Öt helyen vettünk egy-egy gombócot a legkedveltebb ízekből, és egy szakértő segítségével, vakteszt keretében végigkóstoltuk a fagylaltokat. Felemás tapasztalatokkal zártuk akciónkat.

Belvárosi cukrászdák csoki, vanília fagyijait kóstoltattuk meg szakemberrel egy vakteszten. A vakteszt lényege az, hogy a tesztet végző személy nem tudja, hogy honnan való fagylaltot kóstol éppen, ezért mindenféle előítélet nélkül alkothat véleményt az adott ízről, minőségről. Karácsony Emese, a Susogó cukrásza sietett a segítségünkre, hogy rendet vágjunk a belváros csoki és vanília fagyijai között. 

(Fontos! A vakteszt során Emese nem tudta, hogy éppen melyik cukrászda fagyiját kóstolja,  viszont a cikkben mi most feltüntetjük a fagyi származási helyét.)

Jókai Cukrászda (Ferencesek utcája 6.)

Vanília: Nagyon édes, de érződik, hogy igazi vanília van benne. Krémes, nincs benne kristály, rendesen ki van keverve. Egy kicsit már megolvadt, ez azt jelzi, hogy biztosan nincs benne semmiféle stabilizátor.

Csoki (pontosabban:sós étcsokoládé, mert sima csokifagyi éppen nem volt): Nagyon édes, de egyben egy kicsit sós is. Sok íz van benne, az állaga kellőképpen krémes.

Ciao Bella Cukrászda (Király utca 18.)

Vanília: Aromás. Valószínűleg igazi vanília is van benne, de van benne egy plusz íz, ami adaléknak, vagy kivonatos vaníliának tűnik. Jól tartja a formáját is, és nem túl édes, ami külön jó pont.

Csoki: Csokoládésságát tekintve hígabb, ami a színén is látszik. Állaga jó, nem annyira édes. Átlagos csokifagyi.

Capri Cukrászda (Citrom utca 5-7.)

Vanília (pontosabban: madagaszkári vanília, mert csak ez volt): Ez a leggyáribb ízű, de érződik, hogy van benne vanília. Teljesen homogén, ki van keverve, ami pozitívum.

Csoki: Inkább kakaó ízű, mint csoki, de vannak benne csokidarabkák. Jó állaga van.

Fragola (Király utca 33.)

Vanília: Ennek nagyon jó állaga van, nagyon jól tartja a formáját. Könnyű, és nem annyira édes.

Csoki: Vannak benne csokoládédarabok, de inkább kakaósabb íze van, nem csokoládés, ami töményen, erősen érződik. Jó az édessége, és a sóssága is. Viszont van benne egy kis jég, de nem zavaró.

Mecsek Cukrászda (Széchenyi tér 16.)

Vanília: Ez nagyon édes, viszont jó vanília íze van, és az állaga is jó.

Csoki: Elsőre látszik, hogy természetesen olvad, ami jó jel! Édes, ízes, de ez sem csokoládéfagyi, hanem olyan csokifagyi, amit az átlagemberek szeretnek, és csokifagyinak tartanak.

 

Sorrend

Vanília: Fragola, Jókai Cukrászda, Ciao Bella Cukrászda, Mecsek Cukrászda, Capri Cukrászda

Csoki: Jókai Cukrászda, Fragola, Ciao Bella Cukrászda, Mecsek Cukrászda, Capri Cukrászda

lokál
Osztod?
 
ételital
Teszteltük: Kisbalkán Pékség & Tejivó
 
film
Három egyforma idegen