Bort a borboltból
Bort a borboltból
Müllner & Kálmán Content Lab / 2021-10-26 ételital
Mint tudjuk, ősszel a föld elalszik, mi pedig a fehérek és a rozék felől az első befűtések estéin a vörösek felé kezdünk kacsintgatni. A természet ciklusa jelzi, mi kerüljön a pohárba. Ahogy cipőt a cipőboltból, úgy bort a vinotékából venni a legjobb. Fel is kerestünk néhány szaküzletet, hogy felkészülve fordulhassunk rá az őszi estékre.

Borhordó

Zegzugos, enyhén zsúfolt, karakteres hangulata van a boltnak – nyugtázzuk a belépést követő másodpercekben. Pár lépést téve a polcok között pillanatokon belül már kapjuk is a jobbnál jobb ajánlatokat, melyik borvidékre, milyen típusú borra vágyunk, van-e most az a kínálatban, vagy várni kell rá, szakszerűen, kedvesen, pontosan érkeznek a javaslatok. Fürtös Gábor ügyvezetőtől azt is megtudjuk, hogy a Concours Mondial de Bruxelles 2021 borvilágversenyen nemrégiben fődíjat nyert Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja biztosan az elsők között lesz kapható a Borhordóban. Mindeközben már a 2021-es tételeket pásztázzuk: a házban vannak már a rozék Lisiczától és Lelovitstól, utóbbitól az Irsai Olivér is kapható. Arra a kérdésünkre, ha csak egy üveget vinnénk, olyat, ami kötődik a régióhoz, egy Lisicza Cirfandli a válasz.

(Mártírok útja 19. K-P 10:00-18:00; Szo: 9:00-13:00)

Bortársaság

Az évek során új minőséget, letisztult formákat, átlátható tereket hoztak az ország tíz városába a Bortársaság üzletei. A két pécsi állomáshely közül mi a Király utcait kerestük fel. Ahogy Glokker Hedvig boltvezetőtől megtudtuk, természetesen Pécsett az országos átlag felett fogynak a helyi borok, a kínálat összeállításakor ezt mindenképpen figyelembe veszik. Pécs és környéke, Villány és Szekszárd is komoly érdeklődésre tart számot. A szakember szerint a legfontosabb hozzáadott érték mindenképpen a személyes találkozásban van, ami különös tekintettel a járvány okozta kényszerű bezárásra, még inkább felértékelődött a vásárlók szemében. Ezért folytatódik a boltzárást követően újraindult Borsulijuk is.

(Széchenyi tér 1. H-P 10:00-18:00; Szo 10:00-13:00)

Eleven

A legjobb dolgok érnek össze az Elevenben, hiszen bár is, és kereskedés is egyben. Az üzletben mintegy 600 féle bor közül válogathatunk a sommelier Labancz Richárd és a vinotékát felügyelő Wéber Tamás gondos válogatásában. A Pannon Borbolt kínálatára épülő válogatásban nagyjából 1300 forinttól a komoly, nagy 30000-es pezsgőkig minden földrészről találunk borokat, és ahogy mondják, nincs olyan tétel a polcokon, amelyért ne vállalnának személyesen felelősséget. A beszélgetés, a kóstolás elengedhetetlen része az eladásnak, hiszen így tudnak meg egyre többet az igényekről, így alakíthatják a vásárlókkal közösen a választékot. Rendszeresen tartanak vezetett kóstolókat.

(Jókai tér 11. K-Szo 10:00-18:00 – szerdától a bár nyitva tartási idejében is, 23:00-ig)

Szekszárdi Borok Szaküzlete

Kissé megbújva helyezkedik el az üzlet a Hungária és a Nagy Jenő utca sarkán lévő épület aljában, ám belépve egy apró, áttekinthető térbe lépünk. Az immáron tízéves kereskedés közepén egy pultsziget, a falakon régiónként rendezett kínálat. Győri-Komáromi Klaudia üzletvezető a melegebb, nyári időszakban a Prantner Pince rozéját tartotta biztos választásnak, de mindeközben érkeznek a friss tételek is: a Lisicza Rosé, a Néró Rosé. 

A Pannon Borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike, amelyet négy borvidék alkot. A tolnai, pécsi, villányi borvidékek mellett része a szekszárdi borvidék is, ami a számos kis- és nagy bortermelő munkája folytán az utóbbi évtizedben vált igazán méltán elismertté. Programjaik közül a novemberieket érdemes figyelni, többek között a Veres Pince újbor-kóstolóját és a Garay Pince Márton-napi vacsoráját, szintén újborokkal.

(Nagy Jenő utca 2. K-P 10:00-18:00; Szo: 8:30-12:30)

 

 

lokál
Legyen idén is Vince patak regatta!
 
ételital
Végigettük a Vásárcsarnokot
 
lokál
Kisvideókkal népszerűsíti a helyit Teleky Zoltán