A szőlő és bor városa 6. - Az első pezsgőház
A szőlő és bor városa 6. - Az első pezsgőház
Győrffy Zolt / 2017-07-26 ételital
Rovatunkban arról sztorizunk, miért is lehet Pécs a szőlő és bor városa, amikor szőlőtőkét nem sokat látni és a város közigazgatási határán belül borból élő borászt keveset találni. Kicsit a múltba merengünk, de nem nosztalgiázunk, megkeressük a helyeket, ahol még van nyoma annak, hogy százötven éve miért is Pécs volt a magyar borkereskedelem központja. És ha pezsgő, akkor pécsi, akkor Littke, ugye?

A pécsi pezsgőt már majdnem temetni kezdtük nemrég. A zalai Nagyradára költözött  a Cezar pincészet, de aztán kiderült: mégiscsak érlelődnek pezsgővel teli palackok a Pezsgőház pincerendszerében. Stefan Császár mégsem adta el az épületet, inkább fejlesztésbe fogott. Hogy miért fontos ez?

Történelmünk egyik fontos dátuma 1859, ekkor indul el Littke Lőrinc vállalkozása, ekkor jelenik meg az első pécsi pezsgővel. A mai Magyarország területén ez volt az első pezsgőpincészet, korábban csak Pozsonyban készítettek pezsgőt. A pécsi buborékosok különleges ízű, extra zamatú borok voltak, hamar sikert arattak és húsz évvel később már nem csak saját szőlőből készültek, de vásároltak Villányban, Siklóson, más baranyai településeken, sőt még Erdélyből is hozattak alapanyagot.

Az 1880-as években készült el a ma is látogatható pincerendszer. Amikor Littke Lőrinc megvásárolta az akkori Scitovszky tér 7. szám alatti pincelabirintust, még nem is sejtette, mivé alakult át. Ma itt 5 szinten, több mint 2 kilométeren át kanyarognak a pincejáratok.

A Szent István téri épület nemrég megújult, rendezvényközpont, borszaküzlet és kis borbár várja a már régóta működő étterem mellett az érdeklődőket, hamarosan hotelfejlesztésbe is fognak, viszont előzetes bejelentkezéssel a pince ma is látogatható. Érdemes lemenni, megszemlélni a hamarosan újra piacra kerülő Littke pezsgőket, bebarangolni a történelmi városközpont alatt húzódó pinceágakat.

A pécsi pezsgő visszatért, mi már kóstoltuk és bizakodunk erősen!

súgó
A Monarchia utolsó hóhéra voltam
 
lokál
Eximó Jégrém: 2571 leütés
 
súgó
Lássuk a medvehagymát!