Hajózzunk (autózzunk) hidrogénnel!
Hajózzunk (autózzunk) hidrogénnel!
promo / 2020-10-14 lokál
Mégpedig úgy, hogy a közlekedési eszközünk működése nem hagy maga után mást, csak tiszta vizet.

A villamos automatizálás, az elektro- és szenzortechnika területén működő pécsi KONTAKT-Elektro Kft. ugyanis olyan hidrogénüzemű elektromos hajót mutatott be a közelmúltban a Balaton Boat Show-n, melynek motorját a hidrogén elektrokémiai elégetésével termelt villamos energia hajtja, így működésével csak tiszta vizet termel.

A csendes üzemű, magas hatásfokú, megnövelt hatótávolságú és gazdaságos üzemeltetésű jármű hidrogén alapú energiaellátásának fejlesztését mintegy 15 évvel ezelőtt kezdte a KONTAKT-Elektro. Így született meg egy 3000 wattos csónak, valamint egy szünetmentes tápegység. Az elektromos autózásban és más területeken az akkumulátorok zöld versenytársa a hidrogénes üzemanyagcellák lehetnek, hisz lényegesen kisebb súly mellett sokkal nagyobb energiát tudnak eltárolni, és a töltési idő is a töredékére csökken.

A több mint 35 éve működő, a világ 46 országába dolgozó vállalkozás alapértéke az innováció. A cég stratégiai területe az ipari létesítmények és berendezések villamos automatizálásához szükséges készülékek, berendezések, illetve rendszerek tervezése, azok komponenseinek gyártása és programozása robotizált megoldásokkal, valamint ezen technológiák helyszíni villamos szerelése. Ezt nem is lehetne másképp végezni, mint a legújabb eljárások nyomon követésével (vagy kifejlesztésével), széles körű szakmai kapcsolatrendszerrel és a fiatal szakemberek kinevelésével, foglalkoztatásával. Csak így tudják tartani magukat egyik alapelvükhöz: „hozzánk a vevő jöjjön vissza és ne a termék”.

(X)

 

lokál
Zöld Pécs - Az év kétéltűje: Zöld varangy
 
súgó
Párhuzamos avantgárd – A Pécsi Műhely csoport budapesti kiállítása
 
lokál
Portré: Vastagh Gyula