Másfél havi átlagfizetést veszít minden pécsi a légszennyezés miatt
Másfél havi átlagfizetést veszít minden pécsi a légszennyezés miatt
promo / 2021-04-06 lokál
Évente hozzávetőleg 330 ezer forint veszteséget okoz minden pécsi lakosnak az egyre nagyobb méreteket öltő légszennyezés – mutatta ki a témában valaha végzett legnagyobb, egész Európát érintő kutatás. A Pécsett is egyre népszerűbb távhőszolgáltatás azonban kényelmes és környezetbarát megoldást kínál a probléma enyhítésére.

A légszennyezés évente átlagosan 1280 euróba (mintegy 470 ezer forint) kerül az európaiak számára fejenként – derült ki az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) tavaly év végén publikált jelentéséből. A dokumentum a rossz levegő miatt bekövetkezett betegségek kezelésével, a munkából való átmeneti vagy tartós kieséssel, a rövidebb várható élettartammal és a korai halálesetekkel járó kiadásokat összegezte 30 európai ország 432 városa, köztük Budapest, Debrecen, Pécs és Győr adatai alapján.
A lista első helyén Bukarest található. Ott a számítások szerint a légszennyezés okozta egy főre jutó veszteség több mint 3000 euró, míg a 22. helyen álló Budapesten 1860 euró (mintegy 680 ezer forint). A 275. helyen végző Pécsett valamivel kedvezőbb a helyzet, de így is a megyei nettó átlagkereset másfélszeresét, 909 eurót (mintegy 330 ezer forintot) veszít minden városlakó évente a rossz levegő miatt.
A jelentés kiemelte, hogy a városok légszennyezéséért és az amiatt bekövetkező elhalálozásokért legnagyobb mértékben, a közlekedés és az ipari tevékenységek mellett, az épületek fűtése, valamint a nem megfelelő lakossági tüzelés a felelős.
A megoldást az alacsony kibocsátású, környezetbarát és fenntartható fűtési módok, például a távfűtés terjedése jelenti. Nem véletlen, hogy az élhetőségi rangsorok elején lévő skandináv és nyugati-európai nagyvárosok is ösztönzik a távhő használatát. Ez a napjainkban reneszánszát élő technológia a legjobb választás nagyvárosi környezetben, hiszen eltünteti az otthonaink közvetlen környezetében füstölgő kéményeket. A lakott területtől távol eső erőműben az otthoni kazánokkal ellentétben van lehetőség a szennyező anyagok jelentős részének leválasztására is. Pécsett ráadásul a távhőt gyakorlatilag teljes egészében megújuló, zöld energiaforrásból állítják elő, aminek a helyi előnyök mellett globális klímavédelmi hatása is van.
A környezetvédelmi előnyöknek és a szolgáltatással járó kényelemnek köszönhetően évek óta növekszik a távfűtés népszerűsége a városban. Számos új építésű és korszerűsítésen átesett ingatlan – lakóház, középület – kapcsolódott rá a távhőrendszerre. A technológia további terjedése és a szennyező egyedi fűtési megoldások visszaszorulása szükséges azonban ahhoz, hogy tartósan és érezhetően javuljon a város levegőminősége. Ez pedig nemcsak élhetőbb és tisztább környezetet, hanem anyagi megtakarítást is jelent az itt élők számára.

(X)

lokál
Pécsi képregényalkotók 4: Csordás Dániel
 
lokál
Eximó Jégrém: Fabula Rasa
 
lokál
Eximó Jégrém: Kis magyar előítélős