Beteljesedett a Kovászálom
Beteljesedett a Kovászálom
Bite Orsi / 2024-08-26 ételital
Szerleticsné Kovács Emese 2016-ban kezdett hobbi szinten foglalkozni a kovásznevelés rejtelmeivel, illetve a kenyérsütéssel. A kezdő kovászolóból azóta profi pék lett, aki júliusban saját boltját nyitotta meg a pécsiek legnagyobb örömére. 

Emese a bankszektort hagyta el a kovász vezette álomért, új pályáját saját igénye szülte: szeretett volna jó kenyeret enni. Nem talált sehol, így megsütötte magának. Az első lapos próbálkozásokat több száz kenyér követte, a szerelem pedig nem csitult – pékmesteri címet is szerzett. Először a családnak sütött, majd elindult a könnyűnek semennyire sem nevezhető úton.

A helyi termelői piacokon népes vásárlókör várja, rendre elfogynak már 10 órára a kenyerei és a finom pékárui. A kenyér mellett brióst, batyut és csigát is süt. A piacozást kiegészítve a Makay úton található műhelye is nyitva állt az érdeklődők számára. „Régóta szorgalmazták a vevőim, hogy jó lenne egy olyan bolt, ami közelebb van a belvároshoz. A műhely sokak számára kiesett a napi közlekedési útvonalból. Elég régóta kerestem a megfelelő, megfizethető helyet, ami közel van a városhoz, jól lehet parkolni és nem csak a gyalogosan közlekedő ügyfélkör érheti el.” A Nagy Jenő utcai ingatlant már tavasszal megtalálták, de sajnos elhúzódtak a felújítási munkálatai. Az új üzletben még szélesebb érdeklődői kört várnak, a vásárlás mellett lehetőség van belekóstolni a kenyérsütésbe is. Bárki kérhet kovászt, hogy otthon is szerencsét próbáljon, és megismerkedhessen a hosszú érlelésű kenyerek világával – ehhez útmutató is található a Kovászálom weboldalán.

Nem hiába lendült fel a kovászos technikával készült kenyerek iránt az érdeklődés, hiszen ezeknek bizonyítottan kedvező élettani hatásaik is vannak. „Sokan számolnak be arról, hogy a klasszikus pékárukkal ellentétben a mi termékeink nem viselik meg a szervezetüket, és amióta ezeket a termékeket fogyasztják, nincsenek emésztési problémáik. Nem utolsó sorban pedig hosszan megtartják élvezeti értéküket, így a magasabb ár ellenére is gazdaságosabb ezeket a vadkovászos termékeket vásárolni, mert az utolsó szeletig fogyaszthatók, így nincs élelmiszerpazarlás.”

Terveik között szerepel vadkovászos workshopok szervezése is, ezekről hírt a közösségi oldalaikon várhatunk majd. 

 

ételital
Enni borral 7. - sonka és bor
 
súgó
A fázisok rendje – Lantos Ferenc állandó kiállítása
 
zene
Hauber Zsolt x Bonanza Banzai