A szőlő és bor városa 5. - A világ legidősebb szőlőtőkéje?
A szőlő és bor városa 5. - A világ legidősebb szőlőtőkéje?
Győrffy Zolt / 2017-06-27 ételital
Rovatunkban arról sztorizunk, miért is lehet Pécs a szőlő és bor városa, amikor szőlőtőkét nem sokat látni és a város közigazgatási határán belül borból élő borászt keveset találni. Kicsit a múltba merengünk, de nem nosztalgiázunk, megkeressük a helyeket, ahol még van nyoma, százötven éve miért is Pécs volt a magyar borkereskedelem központja. A legidősebb pécsi szőlőtőke nyomában jártunk.

A Guinness-könyv szerint a maribori Öreg tőke a világ szőlőmatuzsáleme, 350 évesre becsülik a korát. A pécsi legenda szerint viszont a Papnövelde utca rejti a világ legrégebb óta termő szőlőtőkéjét, hiszen egy belső udvarban, szinte titokban terem ma is évente mintegy száz kiló gyümölcsöt a régi korok tőkéje. A tőkének otthont adó udvar és ház tulajdonosa nem igazán kedveli a nyilvánosságot. A kicsit fiatalabbnak tartott Líceum utcai társa nemrég egy építkezés során került veszélybe, de talán sikerült megmenteni.

Vannak, aki szerint a szőlőt a törökök ültették, de a fajta meghatározása azt mutatta ki, hogy egy itáliai fajta, azaz a rózsaszín tehéntőgy, a Rosa menna di vacca él ilyen régóta itt. Ez azt is mutatja, hogy legalább 150 éve biztosan megvan a tőke, azóta nem telepítették ezt hazánk területén, de sokan úgy vélik, megvan 450 éves is.

Az biztos, hogy a szőlő 80 cm körfogattal bír és szépen kanyarogva lakta be a kis udvart. A terméshozam általában meghaladja az egy mázsát, így a szőlőt évtizedek óta állványzat segíti a túlélésben. A szőlőfajta déli, olasz származása mellett szól az is, hogy sokszor nem tudnak időben teljesen beérni a fürtök. Egyébként valóban sokáig és későn érő csemegefajta, szemei kemények, húsosak, finomak.

A pécsi öreg szőlőtőkék megőrzése és megfelelő kezelése, netán turisztikai hasznosítása időszerű volna, de valódi értékekkel sajnos ritkán foglalkozunk.

 

lokál
Portré: Bende Kornélia
 
ételital
Enni borral 8. - magok és bor
 
lokál
Nézz a lábad alá! fotópályázat – Eredményhirdetés