Enni borral 2. – spagetti és bor
Enni borral 2. – spagetti és bor
Győrffy Zolt / 2016-03-16 ételital
Minden ételhez jó bort inni. Csak az nem mindegy, milyen bort iszunk. Ha eltaláljuk a párosítást, minden érzékszervünk zsibongva ünnepli az alkalmi szakácsot, még akkor is, ha épp csak egy hamburgerre vagy zacskós tésztalevesre van időnk. A borválasztás nem sznobizmus, csak az élet tudatosabb élvezete. Idén minden számban egy népszerű ételhez ajánlunk borokat, a folytatásban jön a spagetti!

A spagetti esetünkben a tésztaételek öszefoglaló leegyszerűsítése, az alap minden esetben tészta, lehet fusilli, tagliatelle, farfalle, tortellini, gnocchi, de akár szélesmetélt vagy fodros nagykocka, netán valóban spagetti is, a bort azonban mindig a mártáshoz választjuk. A fő kérdés, mi kerül a tésztára?

Kezdjük sorban, mondjuk a tejszínes mártásokkal, mint a carbonara vagy a füstölt halas-tejszínes tészták. Ezekhez csakis fehérbort vásároljunk, egy nem túl savas, kicsit testesebb olaszrizling, pinot blanc vagy chardonnay jó választás lehet. A sajtos mártások világa közel áll a tejszíneshez, viszont a gorgonzolás-kéksajtos szósz elég erőteljes, ehhez egy friss, vibrálóan ásványos, száraz furmintot bevállalhatunk, de akár egy laza, gyümölcsös vöröset is, ha kísérletező kedvűek vagyunk.

A tenger gyümölcsei könnyedséget és illatos borokat kívánnak, a kagylós és rákos tészták mellé egy könnyű, ropogós, de száraz cserszegi fűszeres vagy Irsai Olivér jó döntés, ahogy egy friss rozé is.

A paradicsom mindig nehéz ügy, ha csak friss paradicsom és bazsalikom a fűszerezés, akkor egy light szürkebarát, ha fokhagymás-paradicsomos a szósz, akkor egy kadarka lehet partner. Amikor már hús is kerül a cuccba, legyen bolognai vagy húsgombócos verzió, áttérhetünk a komolyabb vörösökre, jöhet a kékfrankos, de akár a syrah is.

A legkomolyabb kihívást a csípős tészták jelentik, az Arabbiatta vagy a Puttanesca spagettik mellé egy picit maradékcukros hárslevelű Tokajból vagy egy déli, vaskosabb vörös passzolhat, mondjuk egy cabernet franc.

zene
Overmorrow
 
lokál
Eximó Jégrém: A változó helyi érték
 
súgó
Wakond – könyvbemutató Pécsett