Pécsi filmzenék
Pécsi filmzenék
Papp András / 2018-11-21 zene
A filmektől elválaszthatatlanok a filmzenék. Sokszor egy filmben elhangzó dal nagyobb karriert fut be, mint maga a mozgóképes alkotás. Körülnéztünk, hogy pécsi előadók, zenekarok milyen filmekhez írtak zenét, vagy éppenséggel melyik filmben szerepeltek. Örömmel jelentjük, elég jó mozikra bukkantunk, csak ajánlani tudjuk megnézésüket. 

Csinibaba – Kispál és a Borz

Tímár Péter kultikus filmje, a Csinibaba 1997-ben készült. Ebben szerepel a Kispál és a Borz „Kicsit szomorkás…” című dala, ami annyira jól sikerült, hogy ez lett a film egyik húzó nótája. A dal eredetijét 1964-ben Szenes Iván és Nádas Gábor írta. A dal az „Imádok férjhez menni” című színdarabhoz készült, amit Darvas Iván énekelt. A sokak által ismert slágert 1965-ben rögzítették Németh József előadásában, ezt a verziót ismerte meg az ország, az ő hangján szerették meg sokan ezt a dalt.

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten – Kispál és a Borz

A Kapa-Pepe filmek első epizódjának zárójelenetében bukkan fel Lovasi András egy szál gitárral, és játssza el a Zár az égbolt című Kispál-dalt. A jelenetben a rendező, Jancsó Miklós mellett állandó alkotótársa, Hernádi Gyula is szerepel, a film egyik főszereplője, Scherer Péter mellett. Jancsó „ezredfordulós hexológiájának” amúgy állandó szereplője Lovasi, és a filmekben több Kispál-dal is elhangzik. 

Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél – Burzsoá Nyugdíjasok

Jancsó Miklós rákapott a Burzsoá Nyugdíjasokra, amiért nem lehet neki elég hálás Magyarország! A legendás pécsi zenekar először 2001-ben szerepelt Jancsó filmjében. Rohanó világunk című dalukat adják elő a jelenetben, a védjegyükké vált tévé szétverés közben. Annyira jól sikerül a szereplésük, hogy meghívást kaptak a rendezőlegenda következő filmjébe is.  

Kelj fel, komám, ne aludjál! – Burzsoá Nyugdíjasok

Kádár János című dalukkal szerepel a Burzsoá Nyugdíjasok Jancsó 2002-es filmjében. Mivel Kádár János és a lángos kapcsolatáról szól a dal, az együttes körül lángosevő katonák láthatók olyan kaotikus őrületben, ami egyébként az egész filmre jellemző. Fontos két alkotásról beszélünk a Burzsoá Nyugdíjasok kapcsán, hiszen rettenetesen kevés felvétel maradt fenn a város legmeghökkentőbb zenekaráról. 

Balaton Method – Punnany Massif

A 2015-ös Balaton Methodban 17 magyar zenekar – köztük a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe –, valamint több száz további zenei közreműködő fogott össze, hogy elkészüljön Szimler Bálinték Kodály Method-videóinak egészestés lezárása. Két zenekar – a Punnany Massif és Akkezdet Phiai – külön a Balaton Method számára egy-egy új dallal rukkolt elő. A Részletek című Punnany dal meglepő hangszerelésével a film egyik csúcspontja! 

Valami Amerika 3. – Halott Pénz

Nem meglepő, hogy az ország legnépszerűbb zenekara, a Halott Pénz komoly szerepet kapott egy sikerfilmben. Herendi Gábor ez évben bemutatott mozijának főcímdalát adja Marsalkó Dávid együttese. A Mindenre ráveszel című sláger azóta külön életet él, megkockáztatjuk, nagyobb sikert futott be, mint a Valami Amerika 3. része. 

lokál
FesztiválszezON
 
lokál
ÁTJÁRÓ 2. rész
 
zene
A Made in Pécs Fesztivál számokban