Művészportré: Fülöp György
Művészportré: Fülöp György
Prim Péter / 2019-07-23 súgó
Fülöp György erdélyi származású, Pécsett élő és alkotó keramikusművész.

Székelyudvarhelyen született, majd a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola elvégzése után felvételt nyert a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem kerámia, üveg, fém szakára. A kerámia mesterképzést pedig már a PTE Művészeti karán végezte kerámiatervezés szakirányon. 2017-ben munkáit beválogatták az V. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennáléra Kecskeméten, ahol elismerő oklevélben részesült. Szülővárosában a Haáz Rezső Múzeum gyűjteményében láthatók alkotásai.

Elsősorban kerámiaszobrászattal és épületszobrászattal foglalkozik. Az egész munkájára kihat az anyag szeretete. A szobrászatban egy témához választanak követ vagy fát és abból faragnak például egy aktot. Az anyag, legyen az kerámia, beton, porcelán vagy üveg, mindig elsődleges a számára. Az egyes anyagok jellemző tulajdonságain keresztül születik meg a forma, amivel – ahogy fogalmaz – megpróbálja átadni, kiemelni az abban rejlő esztétikai értékeket. Tárgyaiban kiemeli az adott anyagra jellemző tulajdonságokat, melyek annak szépségét prezentálják. Puha formák című önálló kiállítása 2018-ban nyílt a Nick Galleryben. A kiállításon az anyag puhaságát próbálta úgy kifejezni, hogy ne csak tapintásra lehessen érezni, hogy az égetés előtt egy puha anyag volt, hanem a formaisága ránézésre is puha hatást keltsen.

A képzőművészeten kívül a design a másik vonal, amivel foglalkozik. Budán Miklós keramikussal közösen elindították a WEDGE Beton Desig márkát, melynek keretében beton lámpákat, valamint használati tárgyakat készítenek.

zene
AmperKert - Truesounds: Peter Makto, Gregory S, Davko
 
lokál
Portré: Póka Zalán
 
ételital
Sörforradalmárok