„Ilyen atmoszférája nincs egyik fesztiválnak sem!”
„Ilyen atmoszférája nincs egyik fesztiválnak sem!”
Papp András / 2024-01-04 zene
A Made in Pécs Fesztiválon fellépő előadókat arra kértük, osszanak meg velünk néhány személyes gondolatot a rendezvényről. Csodálatos vélemények születtek, köszönjük szépen! Reméljük, kedvcsinálóként is működnek a mondatok azoknál, akik még nem próbálták ezt a csodát! 

Andl-Beck Boróka (boebeck)

A zenekar négy tagja négyféleképpen szereti a Made in Pécs Fesztivált: ketten lelkes látogatók, felszállnak a vonatra, minden helyszínen megisznak valamit, meghallgatják a régi barátaikat, szereznek újakat; ketten pedig, amióta csak létezik a fesztivál, lokálpatriótaként baktatnak végig a megszokott útvonalakon. Voltaképp így is váltunk barátokká 2020 januárjában – Tomi koncertezett, én hallgattam, aztán egyszer csak mellém állt a Domi és az Olcsa is valahogy felbukkant. Számomra a fesztivál ezt jelenti leginkább: egymás mellé állást. Pécsi lányként visszamenni a Nappaliba, megnézni egy pécsi zenekart, meginni egy Pécsi Sört, és arra gondolni, olyan jó ez, hogy már nem is fázom.

Keresztesi József (Új Anya)

A magyar Liverpool, a rengeteg zenekar, a szuper ötlet, a remek szervezés, a hasonlíthatatlan buli, és így tovább – mindez igaz, de pécsiként mégsem ezt szeretném kiemelni. Ezen túl, vagy mindezek mögött ugyanis azért fontos számomra a Made in Pécs Fesztivál, mert azt tükrözi, ami Pécsben a legjobban szerethető: a kreativitást, az érzékenységet, a lehetőség megragadását, hogy kihozzunk valami jót abból, ami adott körülöttünk; észrevenni, ami van, és abból építkezni. Pécsnek ez a szerethetősége pedig kicsiben az ország egy lehetséges arcát tükrözné, de ez a téma már messzire vezetne.

Etlinger Mihály (FILC)

Nehéz visszaszámolni, melyik években, milyen zenekarokkal léptem fel. Az viszont egyértelmű, hogy sokkal fontosabb volt közönségként jelen lenni a fesztiválon, mint fellépőként. Ilyen atmoszférája nincs egyik fesztiválnak sem! Mindenki magáénak érezheti, miközben bárki elfér a line-upon. Ugyanazt a büszkeséget érzi minden jelenlévő: pécsinek lenni nagyon menő dolog! A FILC életében is fontos mérföldkő a fesztivál, hiszen 2019-ben itt debütáltunk. Azóta is kötelező jelleggel jövünk, ki nem hagynánk egyet sem.

Gábor András (Malediction)

Nagyon jó ötletnek tartom a Made in Pécs Fesztivált. Jó tudni, ki, hol tart a hasonló stílusú bandák közül, esetleg milyen újabb zenekarok bukkantak fel, de nem árt képben lenni a többi (értsd: nem metal vagy hardcore) stílusban utazó formációval sem. És itt aztán elég színes a paletta és meglepően magas a színvonal! Ráadásul a szervezés is mindig zökkenőmentes, a hangulat pedig barátságos. De persze a legjobb az egészben, amikor látjuk azokat a megrökönyödött arcokat, akik először tévednek be egy Malediction koncertre.

Meszes Balázs (meszka)

A Made in Pécs Fesztivál az örök nyárban, a végtelen fesztiválszezonban való sodródás illúzióját festi fel egy téli nap vásznára. Mi lehet jobb annál, mint amikor a stage diving érzés találkozik a lüktető helyszínek, zenék sokaságával. Sodródunk, hallgatózunk, tapogatózunk zenészként, közönségként, előadóként, de főleg egy emberként Pécsett, mediterrániában!

Nemes Márk

A Made in Pécs Fesztivál egyedülálló az országban: az egyetlen valódi, magyar, nem csak névlegesen showcase fesztivál. Egy nap sprint, ölelés, fröccsözés, hátbaveregetés, meglepődés: emlékeztető, mennyire változatos helyen is élünk Pécsen. Külön örülök, hogy megadja az esélyt az év javában hallgató, tetszhalott-de-kultikus helyi bandáknak. Meg az olyan „örökké készülődőknek” is, mint, nos, én. Ez a nap nekem a buli mellett minden évben megmérettetés is, szembesülni azzal, miben változtam és meddig kell még munkálkodnom azon, hogy összejöjjön egy kiadvánnyi anyag. No meg azzal, hogy a közönség egy ritka jó dolog. A parát főleg azok oldják, akik láttára nem is számít az ember a színpadon állva.

Doggos

Már a zenekar létezése előtt is imádtuk a fesztivált, az elsőtől kezdve részt vettünk az összesen, akár korábbi formációk tagjaként, akár közönségként. Jó látni, hogy ezen a napon minden évben alig lehet beférni a helyszínekre, akkora az érdeklődés, legyen szó akár a helyi zenekarok, akár a más városokból érkező vendégzenekarok koncertjeiről. Fantasztikus megtapasztalni, hogy mennyi szeretetet tud adni ilyenkor egymásnak közönség és zenekar, de talán a legérdekesebb aspektusa az egésznek az, hogy mivel gyakorlatilag bárki felléphet, ez nem „csak” egy fesztivál, ahol meghallgatunk előadókat, hanem egy esemény, ami olyan folyamatokat indít el, amelyek hatását évekkel később is érezni lehet a pécsi zenei életben. A mi, személyes történetünk is ezer szálon fonódik össze a Made in Pécs Fesztivállal, hiszen a Doggos első fellépését itt tartottuk 2018-ban és megalakulásunk után az első EP-nket is úgy kezdtük el írni, hogy „a Made in Pécsen azért majd tudjunk valamit játszani”, szóval, annak létezését is valamilyen szinten a fesztivál hívta elő. Aztán évekkel később itt hallott minket életében először Bánki Niki, aki azóta már a menedzserünk. Ezek mind remekül mutatják, hogy a fesztivál sokkal többet ad a zenekaroknak, mint évente 20 percet az önmegvalósításra. Lehetőségeket és élményeket nyújt, amik tovább lendítik az alkotókat a kezdeti nehézségeken és segítik őket a későbbi alkotásban.

 

ételital
Cabernet franc világtalálkozó Villányban
 
ételital
Enni borral 6. – grill és bor
 
film
Lótolvajok