KoBeKo –Kulturális élet Vasason és Somogyban
KoBeKo –Kulturális élet Vasason és Somogyban
Bite Orsi / 2022-02-28 lokál
A somogyi és a vasasi művelődési házak 2009-ben egy jogszabályi változás miatt a korábbi üzemeltetőtől, a Budai Városkapu Iskolaközponttól visszakerültek az önkormányzathoz. A város két lehetőség közül választhatott a három művelődési ház jövőjével kapcsolatban: vagy kiszervezi a működtetést egy külsős szereplőnek, vagy eladják az épületeket.

A második lehetőségtől félve, szinte példa nélküli összefogásban összeállt a Vasasért Egyesület, a Tegyünk Egymásért Egyesület, a Somogyi Betyárok Lovas Egyesület, a Vasasi Szent Borbála Egyesület, a Vasasi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, a Pécs-Somogyi Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület és a Somogyi Iskola Alapítványa. Az összefogás eredményeként az önkormányzat 2010-ben együttműködést kötött a Vasasért Egyesülettel a működtetésre, az említett egyesületek pedig stratégiai partnerként támogatják őket. Ezzel az országosan is sikeresnek mondható civil együttműködéssel menekült meg Somogyban a Kossuth és a Kodály, Vasason pedig a Berze művelődési ház.

Tóthé Dobos Évával, a KoBeKo egyik munkatársával beszélgettünk a városrész kulturális életéről. „Az elmúlt két év járványhelyzete után kezd visszatérni az élet a házakba. Amint lehetett, a jiu-jitsu csapat, a jógások, az aerobikosok és a ping-pongosok elkezdtek edzeni. Most fog újra felállni a darts csapat és nemsokára megint lesz spinning. De a népdalkör és a mazsorett csoport is már személyes jelenléttel próbál a sok online gyakorlás után. Vannak nagyon aktív csoportok, akik már évek óta összejárnak, viszont van egy fiatalokból álló csoportunk, a Vasasi Füstölő-csoport, akiknek pár éve az a küldetése, hogy felújítsa és közösségi házzá alakítsa a Vasasi Füstölőt. Ez részben már meg is valósult. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, hiszen példaértékű, hogy fiatalok ilyen aktívan és kitartóan kiállnak az elképzeléseik mellett”. A KoBeKo-nak sajnos kicsi a költségvetése, ezért igyekeznek minden pályázati lehetőséget kihasználni. Most is épp zajlik egy felújítási munka a Somogy központjában lévő Kossuth Művelődési Házban, erre 20 millió forintot nyertek. Jelenleg 14 részmunkaidős alkalmazott dolgozik náluk és számos önkéntes is segíti az egyesületet. „Figyeljük az itt lakók igényeit, de igyekszünk olyan ötletekkel is előállni, amelyek nem igényelnek jelentős anyagi forrást. Nagyon örömteli, hogy a helyi előadóművészeink szívesen és juttatás nélkül is fellépnek nálunk, ebből adódóan a programjaink legtöbbször ingyenesek. Van két könyvtárpontunk, oda is szervezünk irodalmi és történelmi témájú foglalkozásokat. Minden évben szervezünk tábort, a helyi és a városi gyerekeknek nyújtunk igazi falusi jellegű programokat, ezért is lett Vidéki hangulat a tábor neve. Jó hír, hogy településünkön újjáéledt a foci, helyi csapatunknak lehet szurkolni hétvégéken a parcsini arénában. Ősszel pedig újra megrendezzük a Märcz Róbert Nemzetközi Gyaloglóversenyt, ahova amatőröket is várunk”.

Ahogy a KoBeKo is mutatja, nem feltétlenül a többmilliós programok erősítik a közösséget. Az egyesület munkatársai elképesztő munkát végeznek a helyiekért, innen is szívből gratulálunk nekik! 

Támogasd adód 1%-ával ezt a szép munkát! A Vasasért Egyesület adószáma: 18305434-1-02

lokál
Sopianae, a büszke tigris
 
súgó
Kötöttség nélkül
 
zene
Vodka for Kids