Édes Pécs
Édes Pécs
Müllner & Kálmán Content Lab / 2018-10-25 ételital
Ahogy rövidülnek a nappalok, és veszi át az uralmat a sötét, úgy nő meg bennünk az igény néhány édes falatra. Éppen ezért mi most egyáltalán nem fogunk bűntudatról és titkos élvezetről írni, mert szerintünk teljesen rendben van, hogy fogja magát az ember, és beül valahová egy sütire vagy gyakrabban tör egy kockát kedvenc csokijából. Tudjuk mi is, hogy a cukorral érdemes csínján bánni, ám azt is vélelmezzük, hogy felelősen tudjuk, mi esik jól a szervezetünknek és mi nem. Nem is beszélve arról, hogy egyre több helyen hódolhatunk úgy is az édes élvezeteknek, hogy a klasszikus fehér cukrot más édesítőkkel helyettesítik.

Pécs belvárosa felé haladva a Trüffel cukrászda volt édes túránk első helyszíne. A környék lakói mellett többen Pécs különböző pontjairól is szívesen járnak ide, hisz talán itt a legnagyobb a kínálat cukormentes tortákból, süteményekből, amikben a cukrot nyírfacukorral, azaz xilittel helyettesítik. Mi is megkóstoltunk egy mindenmentes csokitortát, ami kellemes kókuszos ízű, könnyed, kesernyés csokis mousse egy vékony tésztaalapon, ami tökéletesen kielégítette édesség iránti vágyunkat.

 

De van itt a kínálatban teljes kiőrlésű lisztből készült isler és fagylalt is. Természetesen a cukros kínálatot sem hagytuk kóstolás nélkül, egy házi krémessel teszteltük a cukros szekciót. Klasszikus cukrászdai krémes, picit talán tömörebb krémmel, mint azt mi szeretjük, de ízében hozta a tőle elvárhatót és jól ismertet. Mindeközben a Jókai Cukrászdában következetesen végzik a franciás alapokon nyugvó, kiváló alapanyagokra építő desszertkészítést. Egy krémesre bármikor beugorhatunk, mert a lágy és könnyű krém, a roppanós tésztalapok hozzák a tökéletes ízélményt. A pultban pedig a szezonnak megfelelő gyümölcsös ízesítésű tortácskák akármilyen őszi napot földobnak. Ha magaslati élményre vágyunk, akkor a Czukor Borsóban test és lélek is felfrissül, másképp telik itt az idő, el lehet mélázni egy-egy sütemény felett. Majd rendelni még egyet. Vagy akárcsak elvinni néhány macaront. A vörösborral és a céklával is kísérletező megoldások remekül működnek a szimpla csokitortában, de egyik kedves időtöltésünknek is hódolhatunk itt: a bonbonozásnak. Pont jó méret ahhoz az az egy kis falat, hogy íze még sokáig elkísérjen.

De ha édes élvezetre vágyunk, nem csak cukrászdába mehetünk, hiszen egy jó ebédnek, vacsorának is elengedhetetlen része, koronája lehet egy jó desszert. Vannak olyan helyek, ahová visszatérve mindig megtaláljuk kedvencünket, ilyen például az Eozin browinija. De ha szeretjük a meglepetéseket és az édességekkel is szeretjük követni a szezont, akkor érdemes időről-időre megnézni, mit ajánlanak a Soul Kitchenben. Ahogy az étel kínálat is szinte naponta változik, ugyanez a helyzet a desszertekkel is. Mikor legutóbb ott jártunk, csak egy édes körre ugrottunk be, a kávé mellé egy könnyű mákos gubát rendeltünk, és megtudtuk azt is, hogy van mire várni az őszi napokon. Lassan búcsút mondunk a nyár színeinek és gyümölcseinek, de szerencsére az ősz is hozza azt, amit csak tud. Desszertekbe kerül kisvártatva minden: a körte, az alma, a szilva, a dió, a mandula, és a mák, de szépen lassan előkerülnek a kamrából a profi módon és modern technológiával elrakott nyári ízek is.

 

Ám ha csak egy falatnyi édes Pécsre vágyunk, vagy éppen olyan ajándékot keresünk, ami jellemző a városra és nem a szokásos porcelán szuveníreket vagy pólókat keressük, akkor is van megoldás. Pécsnek van keksze és csokija is. A Pécsi Keksz Manufaktúra elegáns csomagolású, 70 százalékban kézzel készült különböző ízesítésű omlós kekszei a város több pontján megkóstolhatók, beszerezhetők. A mi kedvencünk a mandulás változat, a csoki és a manduladaraboktól extrán roppanós keksz tökéletes kísérője lehet kávénak, de még egy gyors reggelit is pótolni képes. Az ősz beköszöntével egyre nagyobb szükségét érezzük az édes csokis falatoknak, hiszen a napfény okozta eufóriát valamivel pótolni kell. És ha valaki a keksznél valami még koncentráltabb édes antidepresszánsra vágyik, annak ott vannak a Csoko-Láda csokijai. A szintén kézzel készült csokoládék mellett a világ minden pontjáról érkezik az édes csoda, de mi a leghelyibb specialitást, a fügés mandulást kóstoltuk. Krémes, keserű csokoládé ízét finoman árnyalja a liofilizált füge édessége, és teszi izgalmassá a finoman roppanós mandula.

Itt jártunk:

Trüffel Cukrászda (Hársfa út 34.)

Jókai Cukrászda (Jókai tér 6.)

Czukor Borsó (Nagyszkókói út 2.)

Eozin Corso (Király utca 14.)

Soul Kitchen (Mária utca 1.)

Pécsi Keksz Manufaktúra (Sztárai Mihály út 2.)

Csoko-Láda Csokibolt (Zsolnay Kulturális Negyed) 

 

lokál
Portré: Sramó Gábor
 
zene
The Tablespoon
 
lokál
Herkules lovát szigetvári lószerszámok díszítették a filmben