Grandmaster Flash
Grandmaster Flash
Boros G / 2018-11-27 zene
A hip-hop alapítóinak szentháromságát nem a mikrofonok, hanem a lemezjátszók mögött kell keresnünk. Kool Herc, Afrika Bambaataa és Grandmaster Flash hármasából az utóbbi dj-legenda november 30-án Pécsett áll színpadra!

Flash a hetvenes évek közepén a műfaj bölcsőjének számító Bronxban egyfelől technikai innovátor volt, aki műszaki képzettségét felhasználva igyekezett a dj-munkára egyre inkább alkalmas darabokat varázsolni a korabeli korántsem masszív hi-fi lemezjátszókból. Ezentúl az úgynevezett breakek végtelenítésével megalkotta a „quick-mix” technikát, ami bemutatásakor annyira újszerű volt, hogy a közönség tánc helyett inkább a színpadra meredt. Ennek feloldására, a hozzá csatlakozó egyre újabb mikrofonistákból megszületett a Grandmaster Flash & The Furious Five. 1982-es, korszakalkotó dalukat már ezen a néven jelentették meg. A „The Message” volt az első szociálisan igazán érzékeny hip-hop felvétel, egyben világsiker, amely a törött üvegekkel szegélyezett utcai valóságot bemutató soraival évtizedekre pályára állította a műfajt. A 90-es években előbb Ice Cube, majd Puff Daddy gyúrt belőle új slágert, a Rolling Stone magazin pedig minden idők legfontosabb hip-hop számának választotta.

Grandmaster Flash-t a dj és a hip-hop világ is ikonjaként tartja számon, a Furious Five-al a műfaj képviselői közül ők kerültek be például elsőként a Rock & Roll Hall of Fame-be.

Pécsi Est (Rákóczi út 46.) November 30. 21:00. Jegyár: 4490 Ft.

 

lokál
A folyamatos tanulás a siker titka
 
zene
Halott Pénz: #anemaznem
 
lokál
Portré: Lánczos Benkő Tímea