Fesztiválok hátulnézetből
Fesztiválok hátulnézetből
Papp András / 2018-06-20 zene
A fesztiválozó közönség el sem tudja képzelni, mennyi munkával jár egy többnapos rendezvény zökkenőmentes technikai lebonyolítása. Rengetegen dolgoznak azon egy-egy fesztiválon, hogy az emberek a lehető legönfeledtebben tudjanak szórakozni. Most bepillantunk a kulisszák mögé és elmeséljük, mi minden történik addig, amíg az első zenekar a színpadra lép.

A Bubu. Pécsett és a környékbeli fesztiválokon ő az, aki a nagyobb rendezvények technikai lebonyolításáért felel. Ő a technikai- és műszaki vezetője a PEN-nek, a Fishing on Orfűnek, a Rockmaratonnak és az Ördögkatlannak. Rutinos szakember, szeretnek vele dolgozni a fesztiválok szervezői és a zenekarok is.

Töpfner József, azaz Bubu, 1999 óta van a szakmában. Legelső fesztiválja a 2000-es pécsi EFOTT volt, ahol mindössze egy kis helyszín hangosítását végezte. Azóta ő felel a fenti fesztiválokon a komplett technika leszervezéséért, a technikai költségvetés összeállításáért, a technikai előkészületekért, a helyszínen pedig a hang- és fénytechnika fenntartásáért, zavartalan működéséért és a színpadmesterek koordinálásáért. A június 20-án kezdődő Fishingen is ezek a feladatai, de a munkát nem néhány hete kezdte el. „December közepén kezdtük el szervezni az idei Fishinget” – mondja Bubu. „Egy hónappal a fesztivál kezdete előtt technikailag nagyjából minden készen van. A június 20-i nyitás előtt egy héttel kezdődik a fesztivál konkrét építése, ennyi idő alatt mindennek a helyére kell kerülnie és működnie kell. Idén mind a 9 helyszín technikai lebonyolításáért én felelek, ezért kb. 70 embert kell irányítanom”. Azt vallja, hogy munkájában a legfontosabb szerepe az előkészületeknek van. „Ha minden jól és időben elő van készítve, akkor a fesztivál gyakorlatilag lemegy magától, gördülékenyen lezajlik”. Ennek érdekében már decemberben-januárban leköti a szolgáltatóval a technikát, ez alapján készít egy fesztiválridert, amit minden zenekar megkap. Az együttesek visszaküldik a saját ridereiket, amit ő a zenekarokkal közösen összefésül. Ha minden le van fixálva mindkét fél részéről, onnantól már a színpadmester felelőssége, hogy a koncertek időben és pontosan lemenjenek. „A Fishingen ez zökkenőmentesen szokott menni, a Rockmaraton azonban egy kicsit bonyolultabb, hiszen ott sok a külföldi zenekar, több az egyedi igény, ami csak az adott együttesre vonatkozik”. Azt mondja, a váratlan helyezetekre nem nagyon lehet felkészülni. Talán az időjárás változása az, amire létezik egyfajta forgatókönyv. „Ha közelít egy vihar, az azonnali döntést igényel. Ilyenkor folyamatos kapcsolatban vagyunk a meteorológiai szolgálattal és a katasztrófavédelemmel. A rendezvény megszakításáról közösen döntök a szervezőkkel, ilyenkor sok mindent figyelembe kell venni és mérlegelni. De a biztonság a legfontosabb, a döntések meghozatalakor kizárólag ez a vezérelv”.   

A Fishing és a Rockmaraton után augusztusban jön az Ördögkatlan, amit a kezdetektől Bubu vezényel. „Ez egy nagyon bonyolult fesztivál, hiszen 24 helyszínért felelek és 80-100 emberrel dolgozom a zökkenőmentes lebonyolításon. Olykor-olykor pedig a fellépő művészek is meg tudják nehezíteni a dolgomat” – mondja mosolyogva.

Egy fesztivál lebonyolításakor folyamatosan 24 órás ügyeletben van, ami elég embert próbáló munka. Azt mondja, az idők során össze is gyűjtött emiatt néhány ősz hajszálat. Adódik a kérdés, akkor miért csinálja ezt az egészet? „Szeretem ezeket a fesztiválokat. Ezeken kívül nem is vállalok más nagy rendezvényt. Ami a szívemhez közel van, azt megcsinálom, a többit nem. Régebben egy idényben volt 20 fesztiválom is, de ezt megszüntettem, ennyit most már nem vállalok”.

súgó
Pénteken ismét Kutatók Éjszakája Pécsett és Szekszárdon
 
súgó
Villányi Vörösbor Fesztivál
 
zene
RATM tribute by Subscribe