Fesztiválok hátulnézetből
Fesztiválok hátulnézetből
Papp András / 2018-06-20 zene
A fesztiválozó közönség el sem tudja képzelni, mennyi munkával jár egy többnapos rendezvény zökkenőmentes technikai lebonyolítása. Rengetegen dolgoznak azon egy-egy fesztiválon, hogy az emberek a lehető legönfeledtebben tudjanak szórakozni. Most bepillantunk a kulisszák mögé és elmeséljük, mi minden történik addig, amíg az első zenekar a színpadra lép.

A Bubu. Pécsett és a környékbeli fesztiválokon ő az, aki a nagyobb rendezvények technikai lebonyolításáért felel. Ő a technikai- és műszaki vezetője a PEN-nek, a Fishing on Orfűnek, a Rockmaratonnak és az Ördögkatlannak. Rutinos szakember, szeretnek vele dolgozni a fesztiválok szervezői és a zenekarok is.

Töpfner József, azaz Bubu, 1999 óta van a szakmában. Legelső fesztiválja a 2000-es pécsi EFOTT volt, ahol mindössze egy kis helyszín hangosítását végezte. Azóta ő felel a fenti fesztiválokon a komplett technika leszervezéséért, a technikai költségvetés összeállításáért, a technikai előkészületekért, a helyszínen pedig a hang- és fénytechnika fenntartásáért, zavartalan működéséért és a színpadmesterek koordinálásáért. A június 20-án kezdődő Fishingen is ezek a feladatai, de a munkát nem néhány hete kezdte el. „December közepén kezdtük el szervezni az idei Fishinget” – mondja Bubu. „Egy hónappal a fesztivál kezdete előtt technikailag nagyjából minden készen van. A június 20-i nyitás előtt egy héttel kezdődik a fesztivál konkrét építése, ennyi idő alatt mindennek a helyére kell kerülnie és működnie kell. Idén mind a 9 helyszín technikai lebonyolításáért én felelek, ezért kb. 70 embert kell irányítanom”. Azt vallja, hogy munkájában a legfontosabb szerepe az előkészületeknek van. „Ha minden jól és időben elő van készítve, akkor a fesztivál gyakorlatilag lemegy magától, gördülékenyen lezajlik”. Ennek érdekében már decemberben-januárban leköti a szolgáltatóval a technikát, ez alapján készít egy fesztiválridert, amit minden zenekar megkap. Az együttesek visszaküldik a saját ridereiket, amit ő a zenekarokkal közösen összefésül. Ha minden le van fixálva mindkét fél részéről, onnantól már a színpadmester felelőssége, hogy a koncertek időben és pontosan lemenjenek. „A Fishingen ez zökkenőmentesen szokott menni, a Rockmaraton azonban egy kicsit bonyolultabb, hiszen ott sok a külföldi zenekar, több az egyedi igény, ami csak az adott együttesre vonatkozik”. Azt mondja, a váratlan helyezetekre nem nagyon lehet felkészülni. Talán az időjárás változása az, amire létezik egyfajta forgatókönyv. „Ha közelít egy vihar, az azonnali döntést igényel. Ilyenkor folyamatos kapcsolatban vagyunk a meteorológiai szolgálattal és a katasztrófavédelemmel. A rendezvény megszakításáról közösen döntök a szervezőkkel, ilyenkor sok mindent figyelembe kell venni és mérlegelni. De a biztonság a legfontosabb, a döntések meghozatalakor kizárólag ez a vezérelv”.   

A Fishing és a Rockmaraton után augusztusban jön az Ördögkatlan, amit a kezdetektől Bubu vezényel. „Ez egy nagyon bonyolult fesztivál, hiszen 24 helyszínért felelek és 80-100 emberrel dolgozom a zökkenőmentes lebonyolításon. Olykor-olykor pedig a fellépő művészek is meg tudják nehezíteni a dolgomat” – mondja mosolyogva.

Egy fesztivál lebonyolításakor folyamatosan 24 órás ügyeletben van, ami elég embert próbáló munka. Azt mondja, az idők során össze is gyűjtött emiatt néhány ősz hajszálat. Adódik a kérdés, akkor miért csinálja ezt az egészet? „Szeretem ezeket a fesztiválokat. Ezeken kívül nem is vállalok más nagy rendezvényt. Ami a szívemhez közel van, azt megcsinálom, a többit nem. Régebben egy idényben volt 20 fesztiválom is, de ezt megszüntettem, ennyit most már nem vállalok”.

zene
Metronóm Jazz Klub: Tóth Evelin TrióM
 
lokál
Portré: Alapi Tóth Zoltán
 
ételital
Ízek ajándékba