A Made in Pécs Fesztivál-sztori
A Made in Pécs Fesztivál-sztori
Papp András / 2021-07-09 zene
2016-ban indult útjára az őrület, aminek ma már a csodájára járnak az ország minden tájáról. Ez az őrület a Made in Pécs Fesztivál, a pécsi zenekarok fesztiválja, a pécsi zene pirosbetűs ünnepe, melynek keretében több mint 100 produkció áll színpadra a város klubjaiban reggel 10 órától hajnalig. A Made in Pécs Fesztivál történetét elevenítjük most fel a kezdetektől napjainkig.

Az egész úgy indult, hogy 2015-ben készítettünk egy olyan Made in Pécs magazint, ami a pécsi zenével és a pécsi zenekarokkal foglalkozott. Az összeállításban volt egy olyan rész, amiben az akkor aktív pécsi bandákat mutattuk be. Hosszas kutakodás után 70-80 pécsi produkciót szedtünk össze, és bevalljuk, ekkora számra még mi sem számítottunk. A vezérhangya elindult és eldöntöttük, hogy egy ekkora helyi értékkel kezdeni kell valamit. Sok agyalás és még több rövidezés után körvonalazódott a fejünkben a pécsi zenekarok fesztiválja. Belevágtunk. 2015 közepén fogalmunk sem volt, hogyan sül el ez az egész, de vettünk egy nagy levegőt és fejest ugrottunk egy töksötét szakadékba. Rajtunk kívül senki nem bízott az ötletben.

Az első

Az első Made in Pécs Fesztivál 2016. január 9-én volt. A szervezés embertelen melót igényelt: el kellett hitetni a zenekarokkal, hogy a január eleje igenis jó időpont, és az sem volt könnyű, hogy reggel 10-re bárkit is felimádkozzunk a színpadra. A zenekaroknak hála, partnerek voltak ezekben a furcsaságokban és elindulhatott egy olyan sztori, ami párját ritkítja. Az első fesztiválon 89 fellépő volt, 5 helyszínen (Eozin, Nappali, Tititá, Pécsi Est, Szabadkikötő). Az elsöprő siker – bevalljuk – még minket is megdöbbentett, de az öröm még nagyobb volt, úgyhogy egy percig nem volt kérdés, hogy folytatjuk.

A második, már hat helyszínen

A siker a zenekarokat is beindította, ez abból is látszik, hogy 2017. január 7-én, a második Made in Pécs Fesztiválon már 108 produkciót láthatott a közönség. Ez a növekedés pedig azt hozta magával, hogy kellett keresnünk egy 6. helyszínt is, hogy mindenki színpadra állhasson. A Trafikra esett a választásunk, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen azóta is stabil helyszíne fesztiválunknak. Ebben az évben kezdtük el azt, hogy a reggel 10 órás sávra húzóneveket tettünk, hogy mindenképpen kimozdítsuk a közönséget otthonaikból ezen a korai órán. Többek között Rudán Joe, Takáts Eszti, a Junkie Jack Flash és a Psycho Mutants vállalta ezt a feladatot, de mindannyian nagyon élvezték az extrém időpontot.

Vendég: Liverpool

Nagy dobásra készültünk 2018-ban! A siker azt mutatta, hogy bőven van fejlődési lehetőség a fesztiválban, ezért külföldi bandák meghívásával kívántuk színesíteni a zenei kínálatot, hogy azt a réteget is megszólítsuk, akiket esetleg a pécsi zenekarok annyira nem vonzanak. És ha már Pécs a magyar Liverpool, kézenfekvő volt, hogy Angliából hívjunk meg produkciókat. Végül a Strange Collective, a Chinsniffer és Joe Topping & Scott Poley fogadta el meghívásunkat, a közönség pedig nagyon hálás volt a vendégfellépőkért. Ebben az évben egyébként tovább nőtt a fesztiválon fellépő pécsi produkciók száma, 118-an léptek fel január 6-án, a harmadik Made in Pécs Fesztiválon.

Új helyszín, plusz Bécs

Liverpool után kicsit közelebbről, Bécsből hívtunk vendégzenekarokat: a Schmieds Puls, a Those Goddamn Hippies és a MAIRA lépett fel a negyedik Made in Pécs Fesztiválon, 2019. január 5-én. A pécsi zenekarok száma pedig tovább nőtt, már 125-en léptek fel ezen a szép téli napon a feszten. Az Eozin időközben bezárt, ezért a Made in Pécs Caféba költöztettük át az akusztikus koncerteket. Innen is köszönjük az Eozin személyzetének, hogy néhány évig partnereink voltak a fesztiválozásban.

Magyar várost is vendégül látunk

A külföldi zenekarok nagyon jól betagozódtak a pécsi zenekarok közé, ezért csavartunk még egyet a dolgon. A zenei kínálat színesítése érdekében azt találtuk ki, hogy meghívunk egy magyar várost is, hadd mutatkozzanak be ők is Pécsett. Első alkalommal Veszprémre esett a választásunk, már csak azért is, mert 2023-ban ők lesznek Európa egyik Kulturális Fővárosa. Likó Marci, a Sub Bass Monster és az ÉSTE jött Veszprémből, plusz Erdélyből is hívtunk vendégprodukciókat (Teddy Queen, Szintaxis, Harmadik zenekar), így a 130 (!!!) pécsi produkció mellett összesen 136 koncertet láthatott egy nap alatt a közönség. És ezt még tudjuk fokozni...

2021. július 17.: Made in Pécs Fesztivál – nyári kiadás

A pandémia mindet összebarmolt. Az eredeti időpontban, január elején szerettük volna megrendezni a 6. Made in Pécs Fesztivált, de a vírus tombolása miatt szó sem lehetett erről. Elkeseredetten próbálkoztunk még egy áprilisi és egy májusi dátummal, de az ismert okok miatt semmi nem valósulhatott meg előzetes terveinkből. Közönségünkhöz fordultunk, hogy ebben a zűrzavaros helyzetben mitévők legyünk: ők pedig azt mondták, hogy próbáljuk meg nyáron. Cseréljük le a forralt bort jeges koktélra, a téli kabátot pedig pólóra, és vágjunk bele! Belevágtunk! A hónap közepén, július 17-én jön a Made in Pécs Fesztivál nyári kiadása, 137 pécsi fellépővel, plusz hazai és külföldi vendégzenekarokkal, plusz egy új helyszínnel, mert rekordsokan vagyunk. Mindenkit várunk szeretettel!

lokál
A Made in Pécs házhoz megy! - Iratkozz fel címlistánkra!
 
lokál
Tettyei Romok: Az öt legjobb pécsi hely
 
lokál
Tilos