Bronzkori játékélmény
Bronzkori játékélmény
promo / 2021-06-28 súgó
A történeti Baranya területét a mai határok vágják ketté egy horvát és egy magyar részre; a rendelkezésünkre álló régészeti adatok alapján a magyar és a horvát oldal előtte évezredekig egységes kulturális közeget alkotott.

Kr. e. 3000 körül ugyanaz a régészeti kultúra terjedt el a térségben, melyet a névadó lelőhely után Vučedol kultúrának nevezett el a kutatás. A kultúra jellegzetes elemei, mint a ránk maradt agyag, csont, fém tárgyak, illetve a településszerkezet fűzik egységes kulturális hagyatékká a térség fennmaradt emlékeit. Két legjelentősebb, leginkább kutatott lelőhelye a horvátországi Vučedol Vukovár mellett, és a magyarországi Zók-Várhegy Pécstől délnyugatra. A horvát-magyar együttműködésben megvalósuló VUCEDOL projekt fő célja éppen az, hogy minél szélesebb közönséggel megismertesse ezt a kora bronzkori kultúrát és a fennmaradt tárgyi örökségét. Akit érdekel a történelem, kíváncsi arra, hogyan éltek az emberek térségünkben évezredekkel ezelőtt és szívesen megismerne egy őskori kultúrát, látogasson el a Múzeum Utca Plusz keretében (július 1-4.) a VUCEDOL udvarba a Káptalan utca 4-be, ahol izgalmas programokkal és játékokkal várunk minden érdeklődőt!

(A VUCEDOL (HUHR/1901/2.1.3/0153) projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. A jelen cikk tartalma kizárólag a DDTG Nonprofit Kft. felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.)

(Fotó: A Vučedol kultúra idejében jellegzetes bronztokos véső és a típus öntésére szolgáló agyag öntőminta Zókról – JPM)

(X)

zene
The White Dominos, Ozone Mama, Mongooz and the Magnet
 
lokál
Made in Pécs-díj: Az év vendéglátóhelye
 
ételital
Kávéval az őszbe