Vincent van Gogh feketén-fehéren
Vincent van Gogh feketén-fehéren
szerk / 2017-06-01 súgó
Vincent van Gogh feketén-fehéren címmel új kiállítás nyílt a Vasváry-házban. A tárlat a világhírű művész 1877-1890 közötti heliogravűrjeiből (fénynyomat) ad válogatást.

A pécsi kiállításon megtekinthető rajzokat Hydde Nieland műgyűjtő 1892-ben vásárolta a hágai van Gogh-kiállításon. Az 1877 és 1890 közötti időszakban Vincent van Gogh több mint ezer rajzot készített. Mivel a művész számára a rajzolás nem csak időtöltésnek számított, hanem a saját művészi készségeit fejlesztő eszköznek is, feltételezhető, hogy ennél jóval többet rajzolt. A legtöbb vázlat azonban elveszett, valószínűleg a művész maga semmisítette meg őket.

Van Gogh rajzait nagyra becsülik műértő körökben, mert egy bizonyos archetipikus feszültséget hordoznak. Különböző eszközökkel kísérletezett: grafittal, vörös krétával, szénceruzával, fekete és kék krétával, de néha kevert technikával is dolgozott. Sok rajz egy olajfestmény vázlataként készült, néhány csupán saját képességeit fejlesztő tanulmányként, néhányat pedig olajfestményei alapján készített, hogy leveleiben így mutassa meg öccsének az elkészült képeket.

Van Gogh rajzai olyanok, mint egyfajta szemek, melyek látják és felismerik a világot, ugyanakkor brilliánsan mutatják be azt is, hogy a művész a rajzolásnak is nagy mestere volt.

Vasváry-ház (Király utca 19.) Okt. 31-ig. K-Szo.: 10:00-16:00. Jegyár: 1200/700 Ft.

zene
Punnany Akusztik
 
lokál
Erdei strandolás
 
lokál
A sokoldalú igazgató