Szamárfül Fesztivál
Szamárfül Fesztivál
Maljusin Mih / 2015-08-19 súgó
Nyár végén rendszeresen visszatérő gond: hova vigyük a gyereket? A nyaralásnak vége, már a nagyszülők is tettek nekünk pár szívességet, az ovi pedig még nem kezdődött el. Ilyenkor jön jól egy olyan rendezvény, mint a Szamárfül Fesztivál, ami a maga nemében az egyik legnagyobb (és az egyik legjobb) gyermekrendezvény, nem csak Pécsen, de az egész országban is. Ráadásul ingyenes!

Augusztus 21. és 23. között tippünk szerint nem csak a gyerkőcök fogják magukat jól érezni a Zsolnay Negyedben. Az őket kísérő gyermeklelkű felnőttek is megtalálják a számításukat, elég csak végignéznünk a zenei fellépők listáján: nekünk dalol Palya Bea mellett a Kolompos Zenekar és a gyermekbarát hangulatairól ismert Bognár Szilvi is.

A színházi palettán feltűnik a Zsolnay Negyed rezidense, a Bóbita Bábszínház, de a Bohócok a Láthatáron Csoport, a Csodamalom Bábszínház, a Kabóca Bábszínház, a MárkusZínház, a Nektár Színház és a Vojtina Bábszínház is ott lesznek a rendezvényen.

A foglalkozások felhozatala is erősnek ígérkezik: lesz játékfigura készítő helyszín az ÁkomBÁBOM műhelyben, a figurákhoz pedig akár mesét is gyárthatunk a Mesegyárban a Művészeti Kar hallgatóinak segítségével. Az elcsigázott stratégáknak a Bendegúz Gyermekzug a titkos tanácsunk: a szervezők ígérete szerint itt ötvennél is több társasjátékban merülhetünk majd el.

Környezettudatos énünket is bontogathatjuk a Cellux Csoport foglalkozásain, ahol az újrahasznosítás jegyében már haszontalannak vélt dolgokból varázsolhatunk újból hasznosat. A Kincses Piacon a picik játékkészletének megújítását is megoldhatjuk: hozzuk bátran magunkkal a megunt mackókat és koalákat! Dobolni a Dúdolda-Dorombolóban lehet, a hely szelleméhez híven pedig akár kerámiákat is festhetünk a Kerámia Festödében.

Lesz még képregényrajzoló műhely, könyvjelzőkészítés, ökojátszóház és varrósarok is, de aki már unná az elmélyült szöszölést, az sportosabbra veheti a figurát. Minden elismerésünk annak, aki a vívás, falmászás, ballancebike és rodeó bika után még egy pedálos Moszkvics versenyre is benevez.

Az aszfaltrajzverseny is kihagyhatatlan móka, de a végére hagytuk kedvenc programunkat: a Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsúton a gyerekeket Márta István és csapata kalauzolja végig a Negyeden, énekkel és mesével kísérve. A gyerkőcök mécsesekkel, jó idő esetén pedig akár pizsamában is barangolhatnak a titokzatos terepen. Egy ilyen túra után már az elalvással sem lesz gond.

Zsolnay Negyed, augusztus 21-23. Ingyenes. www.szamarfulfesztival.hu

ételital
Teszteltük: Jókai Cukrászda
 
súgó
A háború pillangói
 
zene
Kampec Dolores