Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó
Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó
Happ Zsuzsa / 2019-09-13 súgó
Ha szeptember, akkor Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. Idén már 13. alkalommal láthat a közönség változatos előadásokat anélkül, hogy messzebbre kellene utaznia. A programokról Vincze Balázst, a Pécsi Balett művészeti vezetőjét, a Tánctalálkozó alapító igazgatóját kérdeztük.

Hogyan állt össze a Tánctalálkozó műsora?

Szakmai és gazdasági szempontokat is figyelembe veszünk a program összeállításánál. Alapvető célunk, hogy a régióban élő táncszerető embereknek ne kelljen elutazniuk, hanem mi hozzunk ide előadásokat. A szakmaiságot szem előtt tartva hozunk közönségbarát, cselekményes darabokat és fesztiváldarabokat, amikben fiatal együttesek is meg tudják mutatni magukat. Vannak minden évben visszatérő társulatok, akiket nagyon szeret a közönség és mindig mutatunk újat is. Fontos az, hogy azok is találjanak kedvükre valót a programban, akik nem néznek rendszeresen balettet és azoknak is kínáljunk előadásokat, akik tájékozottabbak a műfajban. Az a cél, hogy mindenki jól érezze magát, aki megnéz egy előadást.

Az előadások mellett szakmai programok is lesznek. Mik ezek és miért fontosak?

Nagyon fontos, hogy egy ilyen alkalommal a szakma is együtt tudjon lenni, együtt tudjon gondolkodni. Az együttesvezetők és a művészek jelenléte önmagában is emeli a fesztivál presztízsét. Vannak olyan szakmai programok, amiken a műfajt vagy az alkotókat próbáljuk népszerűsíteni, közelebb hozni a közönséghez. Külön hangsúlyt helyezünk arra, hogy bekapcsoljuk a művészeti iskolákat, hiszen a mi szakmánkban elengedhetetlen, hogy mindig gondolkodjunk az utánpótlásról.

Az idei program nyitóelőadása a Carmina Burana, ami egyúttal a Pécsi Balett új bemutatója is. A produkció rendező-koreográfusaként hogyan ajánlanád a nézőknek az előadást?

A mai világot szeretném bemutatni ebben az előadásban, nem feltétlenül pozitív értelemben, bár a valóságot nem elferdítve, de megmutatva. Azokat az értékeket, gyökereket próbálom párhuzamba állítani mai jelenségekkel, amiket mintha kezdenénk elfelejteni. Persze ezzel a koreográfiámmal sem elsősorban üzenni, sokkal inkább hatni és elgondolkodtatni szeretnék. Orff magával ragadó kompozíciójához alkotótársaimmal, Erdős Júlia Luca díszlet- és Fekete Katalin jelmeztervezővel egy egészen fantasztikus látványvilágot képzeltünk el. Célunk, hogy a vizuális és az akusztikai élmény egymást erősítve hasson. Bízom benne, hogy a fiatalokat is megérinti majd az előadás, nagyon fontosnak tartom, hogy hozzájuk is szóljunk.

Részletes program ITT.

lokál
Eximó Jégrém: Jönnek a Pomogácsok!
 
lokál
Újra Orfűi Másnap a Fishingen!
 
lokál
ÁTJÁRÓ 3. rész