Pécsi Családi Színházi Fesztivál
Pécsi Családi Színházi Fesztivál
Maljusin Mih / 2016-05-23 súgó
Május 29-e és június 5-e között ismét gyerekzsibongás várható a Színház téren. Negyedik alkalommal bont ugyanis lobogót a Pécsi Családi Színházi Fesztivál. A Pécsi Nemzeti Színház igazgatójával, Rázga Miklóssal beszélgettünk a rendezvényről.

Miben lesz más az idei fesztivál, mint az eddigiek?

Midig érdekes kérdés,hogy miben lesz ez az évad más, mint az elmúlt évadok. A repertoár teljesen más lesz. A fesztivál szerkezetében ugyanaz marad, de minden színház újabb előadásokat készített az évad folyamán. A fókuszban továbbra is a gyerekek vannak, ők az elsődleges célközönség. Ez a fesztivál a családi előadások tekintetében egy látlelet a mai magyar színházi életről. Nyolc napra tizenhat előadást válogattunk össze a magyar színházak előadásai közül.

POSzT-juniornak is hívják a rendezvényt. Mennyiben számíthatunk hasonló eseményre, mint a POSzT?

A POSzT-junior egy ragadványnév. A fesztivál néhány nappal megelőzi a POSzT-ot. Ahhoz hasonlóan a Családi Színházi Fesztiválon is a magyar színházi élet jeles előadásai szerepelnek nyolc napon keresztül. Másfajta stílusban történik ugyanaz, családi előadásokkal. Tíz városból érkezik Pécsre tizenöt társulat, így mennyiségét tekintve is hasonlít a POSzT-hoz. A célközönség viszont más: itt a pécsi családok, gyerekek láthatják az ország színe-javát.

Melyik előadást emelné ki a tizenhat közül?

Udvariatlan lennék, ha kiemelnék egyes előadásokat. A Dzsungel könyvét mégis megemlíteném, mivel ezt az előadást mi is játsszuk. A komáromi Jókai Színház előadásában lesz látható, Méhes László rendezi, aki a Pécsi Nemzeti Színházban megszokott rendező, illetve a művészeti tanácsadóm, így több szállal is kötődik Pécshez.

Mi volt a fesztivált életre hívó gondolat?

Régre nyúlnék vissza. Emlékszem, Budapesten felnőve, gyerekfejjel engem is cipeltek gyerekszínházba. Sikítva menekültem, amikor nagyon rossz, kasírozott, gügyögős gyerekelőadásokat láttam, de a szüleimmel szerettem színházba menni. Bár sokszor nem értettem a felnőtt előadásokat, magát az élményt szerettem. Nem akartunk magunkra bélyegeket aggatni öt évvel ezelőtt sem: családbarát színházat álmodtunk meg, és ezt sikerült is megvalósítanunk. Ennek a gondolatnak az volt a lényege, hogy olyan előadásokat is készítsünk, ami nem kifejezetten gyerekeknek szól. Szegény szülők ne csak végigszenvedjék az előadásokat, hanem olyat lássanak, amit az amerikai rajzfilmekhez hasonlóan egy felnőtt is élvezni tud. Nem véletlenül indítottuk el a Dzsungel könyvét, a Padlást, a Holdbeli csónakost, és ezzel a célzattal hívtuk életre a családi fesztivált is.

Az előadások hogyan oszlanak meg a különböző helyszínek között?

A családbarát jelleg szempontjából a nagyszínház és a kamaraszínház közé egy képzeletbeli választóvonalat rajzoltunk. Az igazán családi előadások a nagyszínházban lesznek. Ilyen lesz az Isten pénze, a Holdbeli csónakos, az Abigél, a Muzsika hangjai vagy a Dzsungel könyve. Ezek az előadások hatéves kortól százéves korig mindenkinek ajánlottak. A kamaraszínházban lesznek a kisebb gyerekeknek szóló előadások, de a célunk itt is az volt, hogy a felnőttek számára is szerethető legyen a felhozatal.

lokál
Tettyei Romok: PVA
 
zene
Rokokó Rosé
 
zene
VII. Liz Feszt