Pécsi Balett: Lúdas Matyi – mesebalett egy részben
Pécsi Balett: Lúdas Matyi – mesebalett egy részben
promo / 2022-02-07 súgó
Hogyan lesz a gyermekből a becsületéért kiálló, az igazságért harcoló, humorral és értelemmel tanító példamutató Férfi? Lúdas Matyi karaktere, életrevaló furfangos ereje méltán vívja ki közel két évszázados töretlen szimpátiáját. Kinek szíve gyermekien tiszta, vele érez, és drukkol nagyon, hogy a világ erkölcsi rendje helyreálljon.

A Pécsi Balett repertoárján mindig is szerepeltek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító balettek. Kiemelt feladatunknak tekintettük eddig is a táncszerető és a táncot értő fiatal közönség művészeti nevelését. A fiatal korosztály számára készült előadásaink célja a minőségi szórakoztatás mellett a klasszikus művek megismertetése és újszerű interpretálása. Lúdas Matyi története a tánc nyelvén megjelenítve valódi kuriózum, Fazekas Mihály elbeszélő költeménye a magyar irodalom egyik gyöngyszeme. A gyermekeknek szóló előadásainkban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság; a célunk most is az, hogy elvarázsoljuk a kis közönséget. Lúdas Matyi tanulságos és szórakoztató története erre kitűnő inspirációt, alapanyagot ad.

Vincze Balázs rendező-koreográfusként kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Többgyermekes édesapaként jól ért a legkisebbek nyelvén; koreográfiája, a Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb mesebalettje volt. A Pécsi Balett táncművészei kiemelkedő tánctudásuk mellett egyedi karakteralakítási képességgel rendelkeznek, így méltó módon képesek a táncművészet népszerűsítésére, az ifjúság színházi nevelésére, a tánc speciális, mindenki által érthető nyelvén.

Bemutató: 2022. február 12. 17:00, Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház

 

Lúdas Matyi: Matola Dávid / Varga Máté

Lúd: Karin Iwata / Frank Edina

Döbrögi: Koncz Péter / Molnár Zsolt

Ispán: Szabó Márton / Balogh Csongor

Első Hajdú: Tuboly Szilárd

Második Hajdú: Szendrői Bence

Harmadik Hajdú: Erdélyi Zsombor

Kutya: José Blasco Pastor

Biri néne: Marina Pérez Ahedo

Lódoktor, kukta: Domján Kristóf

Pillangók: Horváth Réka, Kis Jana Luca, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen, Rónaki Nina

Nép: Varga Máté/ Matola Dávid, Frank Edina / Karin Iwata, Molnár Zsolt / Koncz Péter, Balogh Csongor / Szabó Márton, Marina Pérez Ahedo, Domján Kristóf, Horváth Réka, Kis Jana Luca, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen, Rónaki Nina

 

Zeneszerző: Németh Attila

Díszlettervező: Erdős Júlia Luca

Jelmeztervező: Fekete Katalin

Dramaturg: Erdős Júlia Luca és Fekete Katalin

Társkoreográfusok: Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész

 

(A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg.)

 

súgó
Plácido Domingo Classics
 
lokál
Portré: Kövér András és Kulcsár Gabi 
 
lokál
Továbbra is támogatjuk a civileket