Pécsili
Pécsili
Papp András / 2015-12-07 ételital
Ez egy végletekig megosztó téma. Van, aki szereti a csípőset (sőt, az extrém csípőset is), és van, aki ki nem állhatja. Tartunk tőle, hogy a pécsi csilitermesztőket és forgalmazókat bemutató írásunk a csípős ízek kedvelőinek körében lesz népszerű, úgyhogy most elsősorban hozzájuk szólunk.   

Roberto Chili

A legrégebbi pécsi csili-brand a Roberto Chili, már két éve vannak jelen a piacon nagyszerű termékeikkel. Gyuris Róbert és Raffai Norbert áll a népszerű márka mögött. „Robi öt évvel ezelőtt kezdett csilivel foglalkozni” – mondja Raffai Norbert a kezdetekről. „Az első 3 évben csak magának termesztett csilit otthon a kiskertjében, ami mára odáig fajult, hogy idén 1800 tőről szüreteltünk. Két éve álltunk össze, ő vezeti a termelést, én foglalkozom az értékesítéssel, a marketinggel és a grafikai munkákkal.” Ma már az otthoni kiskert mellett egy diósviszlói telken folyik a termelés, ahol az ültetéstől a szárításon át a végső feldolgozásig mindent ők csinálnak. „Elsősorban szárított csilipaprikát árulunk fűszerként, pelyhekké törve, 25 fajtát. A világ legerősebb csilijei is megtalálhatók a kínálatunkban, de ezeken kívül szeretünk különlegesebbeket is termeszteni, ezért vannak nálunk gyümölcsös ízű vagy éppen tejszín ízű csilik is. Vadiúj termékünk a füstölt, egész csilipaprika, ami kellemesen csíp, és különleges, finom íze van.” A Roberto Chili termékei megvásárolhatók az ASzPIK-on, a Gastropolitanban, a Nappaliban, valamint december elején indul webshopjuk, ahol online is lehet rendelni a csípős csemegékből.   

Gastrochili

Modrovits Judit és Szidun Dávid két évvel ezelőtt kezdett csilivel foglalkozni. „Mindig is érdeklődtem a csilipaprikák iránt” – kezd bele a Gastrochili sztorijába Dávid. „Két évvel ezelőtt, amikor felhagytam a szakácskodással és átkerültem a Közterület Felügyelethez dolgozni, éreztem magamban egy űrt, hiányzott az alkotás, szerettem volna valami olyasmit csinálni, ahol a magam ura lehetek, és ahol kiélhetem kreativitási vágyaimat. Egyik nap akartam készíteni egy csilis ételt, végigjártam a várost, és sehol nem találtam csilit. Hazamentem és egyből utánanéztem, hogy miként, hogyan lehetne termeszteni itthon csilit. Beleástam magam a témába, mindennek utánanéztem. Tavaly, az első évben 134 tő paprikánk volt, idén már 820, és 20 fajtát szüreteltünk.” A paprikákat saját kertjükben termesztik a Mecsekoldalon, minden munkafolyamatot együtt csinálnak, a csilikből pedig frankó termékeket készítenek. „Hat fajta szószt készítünk, ebből kettő gyenge erősségű, kettő közepes és kettő nagyon erős. Emellett van két krémünk, ezekből az egyik lájtos, a másik közepes erősségű, illetve a savanyúságokból is van gyenge és közepesen csípős.” Rendelni tőlük a Facebook oldalukon lehet, de különböző rendezvényeken is felbukkannak standjaikkal.

Hentz & Kéreg

A Tiborc utcai kertészet – így ismeri mindenki a Hentz & Kéreg üzletet, a város legeslegjobb kertészeti boltját. Schützenhofer Péter az üzlet egyik vezetője, akit nyugodtan nevezhetünk a Nagy Pécsi Csilitudornak, hiszen mindent, de tényleg mindent tud a csilikről. „A csili szerelem Ausztráliában kezdődött 2000-ben. A nagybátyámhoz mentünk ki, és ott találkoztam először olyan csili cserjékkel, melyek az ottani klíma miatt évelők voltak. Két méteres csili fákat kell elképzelni színpompás termésekkel, melyek teljesen lenyűgöztek” – mondja Péter. Kezdetekben csak mexikói fajtákkal foglalkozott, mára azonban gyakorlatilag minden megtalálható a kínálatában. Elsősorban csilimagokat árul, a nemrég indult weboldalán (capsicum.hu) közel 200 féle mag közül lehet válogatni, de szárított és füstölt csili is van a webshopjában. A kertészetben csili cserjéket is lehet kapni márciustól júniusig, hobbikertészek nyugodtan belevághatnak az otthoni csilitermesztésbe, hiszen a cserjéken kívül minden szakmai tanácsot is megkapnak Pétertől a növény gondozásához.

 

film
Csábítás
 
súgó
Harry Potter Országos Verseny
 
ételital
Teszteltük: Player’s Sushi