Országos Könyvtári Napok
Országos Könyvtári Napok
Maljusin Mih / 2015-10-02 súgó
Október 5-től 12-ig rendezik meg a 10. Országos Könyvtári Napokat. A pécsi és baranyai programokat a Csorba Győző Könyvtár munkatársai fogják össze. Ebből az alkalomból Miszler Tamást, a könyvtár újonnan megválasztott igazgatóját kérdeztük a várható programokról.

Mi az Országos Könyvtári Napok jelentősége?

Az Országos Könyvtári Napok a Csorba Győző Könyvtár legnagyobb éves eseménye. A rendezvénysorozat célja, hogy a könyvtáros szakma egy évben egyszer, egy héten keresztül megmutassa magát az országnak. Az országos programsorozat mozgatórugói a megyei könyvtárak. A mi célunk az, hogy Baranya megye több könyvtárába is eljussanak a programjaink. Ezeket a napokat az összefogás napjainak nevezzük, ezért vidéki helyszíneken és Pécsett is szervezünk programokat, a megye számos könyvtárával együttműködve.

Hány programra számíthatunk idén?

Húsz programunk lesz öt helyszínen, a Tudásközpontban egy héten keresztül tizenkét rendezvényt szervezünk. Lesznek programjaink a Várkonyi Könyvtárban, a Kertvárosi Könyvtárban, a Csipkefa Gyermekkönyvtárban és a Belvárosi Könyvtárban is. Igyekszünk minden korosztályt megszólítani, ezért lesznek gyerekprogramjaink, de felnőtteknek, kamaszoknak és nyugdíjasoknak is szervezünk programokat. Fontos megemlíteni, hogy az Országos Könyvtári Napok rendezvényei ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A rengeteg rendezvény közül melyeket emelné ki?

Október 5-én 14 órakor lesz a Nyugat története című kiállítás megnyitója, amit a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szervezünk. A kiállítás október 30-ig lesz látható. A megnyitó utáni rendhagyó tárlatvezetést Szilágyi Judit tartja. A programsorozat összeállításánál az olvasóközönség igényeit vettük figyelembe. Irodalmi programjaink közül Lőrincz L. László, Dragomán György és Szabó T. Anna felolvasóestjeit emelném ki, továbbá Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estjét ajánlom.

A következő években milyen kihívások előtt áll a Csorba Győző Könyvtár?

Két fő csapásirányt említenék. A Csorba Győző Könyvtárnak – mint minden más könyvtárnak – elsősorban a digitális korszak kihívásaira kell válaszolnia. A másik fontos szempont az olvasás és a kultúra népszerűsítése, a város és a megye lakosságának bevonása a könyvtár programjaiba, magas színvonalú szolgáltatást nyújtva nekik. Ezt a célt szolgálják az Országos Könyvtári Napok rendezvényei is.

(Részletes program és előzetes regisztráció itt.)

 

film
Isten kegyelméből
 
lokál
111 pécsi remekmű
 
ételital
Baileys Strawberries & Cream