Mecseki felfedező
Mecseki felfedező
promo / 2024-02-02 súgó
A zöld jeles napok sorát február 2-án a vizes élőhelyek napja indítja.

1971-ben az iráni Ramsar városában aláírták azt a nemzetközi jelentőségű szerződést, ami a vizes élőhelyek védelméhez kapcsolódik. Hazánk 1979-ben csatlakozott ehhez, és bár a Mecsekben ramsari terület nem található, ám számos különleges vizes élőhely igen.

A hegység egyedi szerkezete és sokszínű földtani felépítése miatt változatos vízrajzi képet mutat. Minden jelentős víztípussal találkozhatunk – felszíni és felszín alatti, álló és folyóvizekkel egyaránt. A felszín alatti vizek lehetnek talaj-, réteg- vagy résvizek. A résvizek – melyek a kőzetek réseiben, repedéseiben gyűlnek össze – speciális típusa a karsztvíz, ami mészköves területeken fordul elő. A felszíni vízfolyásokat a patakok képviselik, melyek rendkívül változatos élővilággal rendelkeznek. Az erdőkben megbúvó kisebb tavak, dagonyák kiváló szaporodó-, valamint élőhelyül szolgálnak számos védett hüllő és kétéltű faj mellett sok más állatfaj egyedeinek is.

Az erdei vizes élőhelyek élővilágáról, az erdő és víz kapcsolatáról még több érdekességet kínál a MecseXplorer kiállítás.

További információk ITT.

súgó
Újévi Díszhangverseny
 
súgó
II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál
 
lokál
Tettyei Romok: Gyula, te szemét!