Füst a szemében – Cseh Tamás története és dalai
Füst a szemében – Cseh Tamás története és dalai
Papp András / 2023-11-03 súgó
„Az egész életemet a daloknak adtam, és nem azért, hogy karriert fussak be, hogy híres legyek, nem azért, hogy pénzt keressek, hiszen nem is kerestem. ...A szándékaim nemesek voltak, és cselekedtem is azért, hogy egy-egy dallal több legyen a világ, azért, hogy ez a kis zug, ez a tájék, az én hazám, ne gazosodjon el, igen, én ápolgattam, hozzá akartam járulni, hogy nemesedjek én is és az is, aki velem van, aki engem hallgat” – mondja Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyvében.

Nem csak azért citáltuk ide ezt az idézetet, mert zseniális – úgyanúgy, ahogy az egész könyv –, hanem azért, mert ez az alkotás az elődás alapja. Vecsei H. Miklós (aki szövegkönyvíróként és rendezőként is része a darabnak), Szabó Balázs és Ratkóczi Huba ugyanis Cseh Tamás élettörténetét mesélik el a születésétől a haláláig több mint 20 emblematikus dal kíséretében. „Tamás karaktere és emlékezete egyedülálló, mindannyiunk számára közös nevező. Nem is kíséreljük meg az ő előadásmódját interpretálni, arra fókuszálunk, hogy ’megszólaljunk’, és elmeséljük az ő történetüket” – vallják az alkotók. A többesszám természetesen Bereményi Gézára vonatkozik, akivel közösen közel 1200 dallal (!) gyarapították az összegyetemes magyar kultúrát.  

Az est címe, a Füst a szemében Cseh Tamás indiánneve volt. Munkássága során aztán az indiánnév valósággá vált, hiszen sok akkori hatalmasság szemében bizony füst volt ő maga és a dalai is.

„Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk? Maradunk itt, vagy egyszer majd tovább megyünk?” – nincs ma ennél aktuálisabb kérdés Magyarországon, Cseh Tamásnál pedig nincs ma aktuálisabb előadóművész.

E78 (Zsolnay Negyed) November 8. 19:00. Jegyár: 4290/4990 Ft

 

 

zene
Frenk
 
lokál
Krízis, öngyilkossági gondolatok? Van, aki meghallgat!
 
lokál
1000 daru