Különkiadás
Különkiadás
Papp András / 2022-11-29 súgó
Válogatás Örkény István és Esterházy Péter írásaiból.

„Emlékeim szerint, amikor Örkény István első egypercesei megjelentek, még nem létezett Közép-Európa, csupán Kelet-Európa, azaz volt, ami volt, csak még nem beszéltek róla. (Definíció: Közép-E. a divatba jött Kelet-E.) Azonnal roppant népszerűek lettek az írások, társaságban, mintha viccek volnának, mesélték, mint népdalt énekelték, és az utcán a borbélylegények is fütyülték, akár a Traviatát” – írja Esterházy Péter Örkényről az „Úgy kell rúgni, művészkém!” című esszéjében. 

Örkény István és Esterházy Péter nem ismerték egymást, de hogy közük van egymáshoz, nem kérdéses. A két író világa generációs távolságuk, stiláris különbözőségük ellenére nagyon is alkalmas a párbeszédre. Mintha két alak, két szereplő lennének, de ugyanabból a színdarabból. Talán a helyszín teszi: Magyarország.

Mácsai Pál és Máté Gábor ebben a nagyszerű előadásban mutatják be a két író művészi látásmódja közötti kapcsolatot. A színdarabban elhangzó történeteket Bartók, a dzsessz, a népzenei motívumok, valamint a szabad zenei improvizációk foglalják egybe Lukács Miklós, a világ egyik legsokoldalúbb cimbalomművészének közreműködésével.

E78 (Zsolnay Negyed) November 30. 19:00. Jegyár: 4900/5400/5900 Ft

 

 

lokál
Pécs Cabrio
 
ételital
Teszteltük: Vagamary Cukrászda
 
súgó
Bostoni Ifjúsági Filharmonikus Zenekar