Irodalmi Diszkó Fesztivál
Irodalmi Diszkó Fesztivál
Happ Zsuzsa / 2018-11-12 súgó
Nem elég, hogy Irodalmi és hogy Diszkó, na de még Fesztivál is? Írók és zenészek kétnapos egyidejű előfordulását tartogatja november 16-17-e azok számára, akik másfél éve várják az Irodalmi Diszkó folytatását és azoknak, akik korábban lemaradtak a Kiss Tibor Noé és Csordás Kata által útjára indított rendezvénysorozatról. A fesztiválra meghívott szerzők: Ágoston Zoltán, Bartók Imre, Bojár Iván András, Géczi János, Havasréti József, Lesi Zoltán, Mán-Várhegyi Réka, Milbacher Róbert, Németh Gábor, Szaniszló Judit, Szvoren Edina és Totth Benedek, zenékkel pedig Hó Mártonra, Jónás Verára, Lenthár Balázsra és Likó Marcellra készülhetünk. A részletekről a szervezőt, Kiss Tibor Noét kérdeztük.

Aki nem ismeri, annak hogyan mutatnád be, miről szól az Irodalmi Diszkó?

2012-ben kezdtük szervezni az Irodalmi Diszkó estéket. Két fontos célunk volt: az egyik, hogy az irodalmi rendezvényeket kivigyük az akadémikus, nem túl személyes kulisszák közül olyan helyekre, ahol a beszélgetések lazábbak lehetnek és közösség szerveződhet a programok köré. A másik szempontunk az volt, hogy a szerzőkkel ne a klasszikus könyvbemutatók szabályai szerint beszélgessünk. Fontos volt számunkra, hogy ez valamilyen értelemben tényleg „diszkó” legyen, a koncepció szerint a beszélgetés után a meghívott író vagy irodalmár játszotta le a kedvenc zenéiből készített válogatását, akár egy dj. A rendezvények eleinte a Ti-Ti-Tában zajlottak, aztán átköltöztünk a Nappaliba, ahol már koncertek voltak a beszélgetések után.

Hogy lett belőle másfél év szünet után fesztivál?

Az elmúlt években nem volt időm arra, hogy félévente három-négy programot megszervezzek, 2017 tavaszán került sor az utolsó estünkre. Idén nyáron hirtelen azt éreztem, hogy hiányzik ez a közösség. Arra gondoltam, hogy egy kétnapos fesztivál megszervezése belefér az időmbe, s talán nagyobb visszhangja is lenne, mint az elszórt esteknek. Írtam azoknak az író- és zenész barátaimnak, akikről úgy gondoltam, hogy szívesen eljönnének, és mindenki rögtön igent mondott – sajnos Tompa Andreának nem volt jó az időpont, ő nagyon hiányozni fog. A Made in Pécs Café befogadta az ötletet, úgy érzem, ez a rendezvény most oda passzol. Köszönettel tartozom a Magvető Kiadó támogatásáért, de legfőképp a művészeknek, akik első szóra vállalták azt a partizánakciót, hogy gázsi nélkül is fellépnek Pécsett.

Mik lesznek az Irodalmi Diszkó Fesztivál különlegességei?

Kiállításmegnyitóval kezdünk pénteken a Zsolnay Negyedben, utána pedig mindkét napon három-három irodalmi beszélgetésre és két-két zenés előadásra kerül sor, majd zárásként pécsi irodalmárok dj-znek. Az irodalmi program érdekessége, hogy több olyan beszélgetésre is sor kerül, ahol a meghívott írók egymással beszélgetnek. Remélem, hogy ezekből a szituációkból kisül valami izgalmas, talán így más dinamikája lehet a beszélgetésnek. A szerzőpárokat úgy válogattam össze, hogy az írók között legyenek kapcsolódási pontok. Emellett lesz egy olyan program is, ahol laikus olvasó kérdezi majd az írót. Jó lett volna több ilyet szervezni, de talán majd legközelebb.

Hivatalos Facebook-esemény a részletes programmal ITT

súgó
A test ördöge
 
zene
The Qualitons
 
lokál
Made in Pécs-díj: Az év rendezvénye