International Spring
International Spring
Happ Zsuzsa / 2019-03-08 súgó
Idén harmadszor vehetünk részt a Nemzetközi Tavasz interkulturális rendezvénysorozaton, mellyel egyedül a Pécsi Tudományegyetem büszkélkedhet szerte a régióban. A programokról Dr. Tarrósy Istvánt, a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.

Többéves előzménye – mondhatjuk, hagyománya – van a Nemzetközi Tavasznak. Mik az évről évre ismétlődő sajátosságai a rendezvénynek?

Kulturális heteket, napokat fűzünk egybe azzal a céllal, hogy megmutassuk a városnak egyetemünk sokszínű diákságát. Jelenleg 4600 külföldi és 15 ezernél több magyar fiatal tanul Pécsett. A sokszínűségben sokféle tudás, tapasztalat és elképzelés található, melyet ha megismerünk, többek leszünk. Az érdeklődők mindig megtalálhatják a kedvükre való kiállításokat, zenei programokat, gasztronómiai bemutatókat, filmesteket és előadásokat.

Mely országok jelennek meg a 2019-es International Spring programjában? Kiemelnél az események közül néhányat?

Külön szeretném kiemelni az Eszék Napot, melyet eszéki partnerintézményünkkel közösen töltünk meg szakmai, művészeti és sportprogramokkal. Fontos a PTE amerikai stratégiai partnerének, az MSU Denvernek a bemutatkozása, illetve a hagyományos Afrika Hét keretében a nyomornegyedekről tartandó előadás. Az egész Tavasz egyfelől március 9-én, a hagyományos International Eveninggel indul az Expo Centerben, másfelől március 11-én egy ausztrál fotókiállítással Mánfai György fotóművész jóvoltából a belvárosban. Érkezik hozzánk Románia magyarországi nagykövete is, aki tart egy előadást. Az Apolló moziban az Ázsia Napok keretében pedig március 11-14. között koreai filmeket vetítünk, ez is különlegesnek ígérkezik.

Az International Spring rendezvényein vásárolhatjuk majd meg először az 50 étel a nagyvilágból című szakácskönyvet. Kapcsolódik a könyv megszületése a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságához?

Úgy vélem, ez az egyik legnagyobb durranása az idei Tavasznak! Egy orvosi karon megszületett ötletet karolt fel igazgatóságunk és egy példaértékű együttműködéssel ismét csak egy unikális PTE-s történetet valósítottunk meg. Közel s távol nem tudok olyan egyetemről a nagyvilágban, amely egy saját multikulturális szakácskönyvvel is képes promotálni sokszínűségét.

A PTE külügyi-kapcsolati igazgatójaként aktívan dolgozol azért, hogy az egyetem soknemzetiségű hallgatói találkozzanak egymással. Mik a tapasztalataid, milyen hatása van ezeknek a rendezvényeknek?

A hallgatók imádják ezeket a rendezvényeket. Fontos nekik, hogy ezeken az alkalmakon találkozhassanak, együtt lehessenek és közösen éljék meg a PTE-hez, valamint a városhoz való tartozásukat. Mindeközben persze büszkék saját kultúráikra, kulturális örökségeikre, melyeket örömmel mutatnak meg a többieknek, és a helyi közösségnek is.

zene
Diabolus in Musica, Fejnélküli Lovas
 
zene
Pécsi Napok
 
lokál
Portré: Pinczehelyi Sándor