A napfény íze - Búza téri termelői piac
A napfény íze - Búza téri termelői piac
/ 2016-04-07 ételital
A Búza téri termelői piac nem titkoltan a szívünk csücske. Nem véletlenül, hiszen szerkesztőségünk nem az a betonon szédülős fajta, így viszont őszinte csodálattal tud minket eltölteni a kiskerti gyümölcsök, zöldségek napfény íze. A szombati piacért szerencsére nem csak a belvárosi hippiközösség és mi rajongunk, tavasztól ősz végéig árusok és vevők töltik meg a legjobb belvárosi piacot.

Március közepén nyitott ki a téli szünet után először a Búza téri termelői piac, és bár még csak óvatosan, de megtelik a placc árusokkal és vevőkkel. Kedvenc bolgár kertészünk és hatalmas salátái, különleges zöldségei például még nem jelentek meg, de füstölt áru, sajtok, méz és téli zöldségek, valamint lekvárok, szörpök és haszonnövények már kaphatóak szombat délelőttönként a Búza téren. Más piacokkal ellentétben itt mindenki a kisebb-nagyobb kertje termését árulja, nem kell félni attól, hogy import áruba fut az ember. A piac további előnye, hogy sok árusnál kapni bébizöldségeket, mint a bébicékla vagy bébirépa, és nem ritkaság a mángold vagy a rebarbara sem. Az árusokkal beszélgettünk az év egyik első piaci napján.

Mislyenácz Péter

A cserkúti Malom Kertészet rendszeres szereplője a Búza téri piacnak. „Általában fűszernövényekkel, talajtakaró cserjékkel, konténeres gyümölcsfákkal, bogyósgyümölcsű bokrokkal foglalkozom. Tavasszal a rebarbara nagyon népszerű, az articsókát is sokan keresik. Gyümölcsfákból már lassan kifogyok, van alma, szilva, meggy és cseresznye, de a faültetési szezonnak hamarosan vége” – teszi hozzá Mislyenácz Péter kertész, aki rendkívül segítőkészen magyarázza el a városban balkonkertet vagy konyhakertet tervezőknek növényei igényeit. Fűszernövényekből általában erős a kínálat, több éves, már virágzó articsókát pedig Pécsett talán csak nála lehet kapni.

Sipos András

A komlói Sipos András négy éve foglalkozik méhészettel és mézzel, előtte 26 évig a textiliparban dolgozott. A méhészete Baranyában két helyen 120 kaptárból áll. „Van hárs-, akác-, vegyes virág-, napraforgó- és repcemézünk, igyekszünk minél több féle mézet előállítani. Én a repcemézre esküszöm, a színét meghazudtolva egy nagyon jó fajta méz rengeteg vitaminnal.” Sipos András 2015 októbere óta árulja termékeit a Búza téri piacon, azóta rendszeres árus szombatonként. „Amikor tehetem, itt vagyok, persze korlátozva vagyok, mert a méhek is kérik a munkát. Vannak olyan szombatok is, amikor a méhek fontosabbak, mint az árusítás.”  

Szemmelróth Istvánné

Szemmelróth Istvánné három éve, a piac megnyitása óta árul a Búza téren, idényzöldségeket és gyümölcsöket hoz a termelői piacra. Jelenleg az asztal nagy részét negyedbe vágott élénksárga belsejű tök fedi. Kertje Pogányban van, kétezer négyzetméteren található gyümölcsöse, zöldségkertje, szőlője. „Egy helyen terem minden, tök, meggy, alma, kevés körte, szőlő, hagyma. A kertet hárman gondozzuk, én és a férjem, valamint a lányom is besegít. Nyáron, mikor sok a gyümölcs, a Vásárcsarnokban is szoktunk árulni, itt egy nap alatt nem lehet eladni mindent. Szeretem ezt a piacot, kicsi, de családias hangulatú.”

Mülner Tünde

A piacon több helyen árulnak házi sajtokat, de érdemes időben lecsapni rájuk, mert a friss tejet, túrót, fűszeres és natúr kecske- és tehéntejből készülő sajttermékeket hamar elkapkodják. „Négy-öt éve foglalkozom sajtkészítéssel, az első évben csak tapasztalatot gyűjtöttem és gyakoroltam, de úgy érzem, még mindig vannak újdonságok számomra a sajtkészítésben. Szigetvár mellett, Mozsgón található maga a gazdaság, 8 tehenünk és 50 kecskénk van, ebből a tejből készülnek a sajtok, a túró és a joghurt. Leggyakrabban a házi tejet, a friss sajtokat és a túrót keresik a vásárlók. Pécsett egy helyen árulunk még, a többi sajtot Németországba adjuk el” – mondja el Mülner Tünde, a Mülner Sajtműhely vezetője.

Magyar Kármen

A piacon nem csak alapanyagokat, de kész termékeket is árulnak, ilyenek a házi befőttek, lekvárok, kompótok, zöldségkrémek és szószok. „Lekvárokat, szörpöket, házi készítésű birsalmasajtot árulunk. Az 5-6 ezer négyzetméteres kertünk Szabadszentkirályon van, és mivel nem viszonteladók vagyunk, hanem magunk értékesítjük a termékeinket, nagyon figyelünk a visszajelzésekre, és a fogyás szerint bővítjük vagy szűkítjük a palettát. A meggyet, málnát, ribizlit nagyon szeretik. Próbálunk többféle igényt kiszolgálni: vannak hagyományos, cukorral készült termékek, de készítünk cukormentes és natúr szörpöket, lekvárokat is. Tartósítószereket, adalékanyagokat, ízfokozókat pedig egyáltalán nem használunk.”

zene
Deindolls
 
lokál
Made in Pécs-díj 2021 – A győztesek
 
lokál
Spéci melók 2.: Szénás-Máthé Nándor – ipari alpinista