Dalí - Üdvözöllek az agyamban
Dalí - Üdvözöllek az agyamban
Happ Zsuzsa / 2016-06-28 súgó
Mindenkinek van valami hobbija. Van, aki ír, más illusztrálja az írásokat, megint más pedig gyűjti az illusztrációkat. Ez utóbbit teszi Thomas Emmerling, aki gyűjteményéből 100 grafikát bocsátott a Janus Pannonius Múzeum rendelkezésére. A grafikákat Salvador Dalí Dante Isteni színjáték című klasszikusához készítette.

A Vasváry-házban látható kiállítás 100 grafikát mutat be, az elbeszélő költemény énekeinek sorrendjében. A cím – Üdvözöllek az agyamban – azért is egészen találó, mert a képeket nézve úgy sejthető, hogy Dalí nem egy határozott koncepció mentén alkotta meg azokat, hanem mindig az adott énekhez kapcsolódik a művek formavilága és kidolgozottsága. A lapok többségén tetten érhetők a jól ismert Dalí stílusjegyek, alakok és jellegzetes perspektívák: visszaköszönnek testek, fiókok, darabolt formák, és a részletekben rejlő humor. Más képek pedig éppen azért meglepők, mert nélkülözik ezeket, egyszerűen naivabb formában vagy szándékosan elnagyoltan ábrázolják, vagy éppen rejtegetik a mondanivalót.

Dalí sokoldalúságának egyik mutatója lehetne, hogy hányféle kisebb-nagyobb kiállítást találni alkotásaiból a világ különböző városaiban. A pécsi tárlat egyedi vonatkozása az a kétféle kártyacsomag, ami a Janus Pannonius Múzeum saját gyűjteményéből került a vitrinekbe: egy 1967-es kiadású franciakártya, és egy 1970-es években készült tarot-kártya – az utóbbin a mágus alakja természetesen Dalí maga.

A Vasváry-ház a belváros egyik legszebb épülete, Pécs legértékesebb homlokzatával. Önmagában is érdemes meglátogatni, de ha az épület Salvador Dalí grafikai műveiből rendezett kiállításnak ad otthont, akkor különösen keddtől szombatig 10-16 óra között ajánlott.

Vasváry-ház (Király utca 19.) Október 29-ig. Jegyár: 1150/650 Ft.  

 

film
Aczéltól az undergroundig
 
lokál
Portré: Sramó Gábor
 
lokál
Háztáji ízekkel és meglepetéssel készül a Farm To Table