Bronzkori játékélmény a Pécsi Napok alatt
Bronzkori játékélmény a Pécsi Napok alatt
promo / 2021-09-21 súgó
A történeti Baranya területét a mai határok vágják ketté egy horvát és egy magyar részre; a rendelkezésünkre álló régészeti adatok alapján a magyar és a horvát oldal előtte évezredekig egységes kulturális közeget alkotott.

Kr. e. 3000 körül ugyanaz a régészeti kultúra terjedt el a térségben, melyet a névadó lelőhely után Vučedol kultúrának nevezett el a kutatás. A kultúra jellegzetes elemei, mint a ránk maradt agyag, csont, fém tárgyak, illetve településszerkezete fűzik egységes kulturális hagyatékká a térség fennmaradt emlékeit. Két legjelentősebb lelőhelye a horvátországi Vučedol Vukovár mellett, és a magyarországi Zók-Várhegy Pécstől délnyugatra.

A horvát-magyar együttműködésben megvalósuló VUCEDOL projekt fő célja éppen az, hogy minél szélesebb közönséggel megismertesse ezt a kora bronzkori kultúrát és fennmaradt tárgyi örökségét.

Akit érdekel a történelem, szeretné közelebbről megismerni és átélni ezt az őskori kultúrát, látogasson el a Pécsi Napok keretében szeptember 23-26. között a Pláne teraszra a Széchenyi tér 7. szám alá, ahol izgalmas programokkal és játékokkal várunk minden érdeklődőt!

A VUCEDOL (HUHR/1901/2.1.3/0153) projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. A jelen cikk tartalma kizárólag a DDTG Nonprofit Kft. felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik. 

Az érvényes járványügyi szabályozások esetleges változása miatt kérjük kövesse az esemény aktualitásait a https://www.facebook.com/DDTGNonprofit oldalon!

(A képen: Zóki madárka mélyen vésett geometrikus motívumokkal – Zók - Várhegy / Janus Pannonius Múzeum. Fotó: Füzi István.)

zene
ZAJZAJZAJ podcast #24 // Köles Feri
 
lokál
Made in Pécs-díj 2017 – Az év művészeti eseménye
 
lokál
Egy jó iskola receptje