Meg fogsz gyógyulni! - drMáriás retrospektív kiállítása
Meg fogsz gyógyulni! - drMáriás retrospektív kiállítása
Papp Viktorina / 2016-09-30 súgó
Ha a kelet-európai életérzésről beszélünk, szinte megkerülhetetlen drMáriás neve. A pop-artból, a szürrealizmusból és a dadaizmusból Wagner-i ötletességgel formálja összművészetté alkotásait, melyek így szerves egységet képeznek a Tudósok zenekarral és írásaival egyaránt.

Hasonló kavalkádra lehet számítani már kiállításának megnyitóján is: zenével, szöveggel és performanszokkal is készül a magát „társadalomsebésznek” nevező alkotó.

DrMáriás közel húsz éve lépte át az egykori Jugoszlávia határát, mindössze pár év különbséggel tette ugyanezt gyerekkori barátja, Rátgéber László kosárlabda mesteredző is. A váltás mindkettejük számára jó döntésnek bizonyult, ráadásul a művész épp a budapesti underground szcéna közepébe csöppent, hogy aztán elkerülhetetlenül ennek emblematikus figurája váljon belőle.

Tudósok nevű zenekarát ugyanakkor már 1986-ban Újvidéken megalapította, így az eklektikus formáció nem újoncként kapcsolódott be a progresszív zenei színtérbe. Ez később jó keretnek bizonyult ahhoz, hogy festményei és írásai egyaránt értő közönségre találjanak.

Művészete első ránézésre naivnak tűnhet, ugyanakkor megannyi réteget tartalmaz, így nehéz lenne beskatulyázni. Vibráló színhasználata, kék és rózsaszín hátterei főleg a pop-artból merítkeznek, míg karakterei inkább avantgárd, dadaista alakok. Gyakran kapnak szerepet alkotásaiban a közélet szereplői is, akikről nem elképzelhetetlen, hogy jediként, Monet kertjében, esetleg Pollock műtermében lépnek színre.

A meglepetéseket is tartogató kiállítás megnyitója szeptember 30-án lesz 18 órától az m21 Galériában, majd 19:30-tól ugyanitt Tudósok koncertre várják a közönséget.

m21 Galéria (Zsolnay Kulturális Negyed), szeptember 30.–november 30. Jegyár: 500/200 Ft. 


zene
Overmorrow
 
zene
The Carbonfools
 
súgó
Együtt kerek a Világ