BFZ - Kitajenko - Zilberstein
BFZ - Kitajenko - Zilberstein
/ 2017-11-07 súgó
Nemzetközileg ismert karmester és zongoraművész lesz a Fesztiválzenekar vendége november 11-én a Kodály Központban.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Dimitrij Kitajenko (képünkön) orosz karmester mellett Lilya Zilberstein zongoraművészt is elhozza a pécsi közönségnek ősszel a Filharmónia Magyarország a Kodály Központba.

Igazi orosz utóromantikus estre invitálja november 11-én 19:00 órakor a közönséget a Budapesti Fesztiválzenekart vezénylő világhírű orosz karmester, Dmitrij Kitajenko, aki 1969-ben győztese volt az első Herbert von Karajanról elnevezett nemzetközi karmesterversenynek, s aki az általa vezetett Moszkvai Filharmonikusokkal idén épp 40 éve, 1977-ben a Pécsi Városi Sportcsarnokban is koncertezett. A 75 éves korában, 2015-ben Nemzetközi Klasszikus Zenei Életműdíjjal kitüntetett – kiváló Sosztakovics, Prokofjev, Szkrjabin, Rachmanyinov és Csajkovszkij szimfónia-összkiadásokat készítő – karmester elsőként Sosztakovics világhírt hozó, még a romantika tradícióira visszatekintő, de már saját hangú 1. szimfóniáját vezényli el. Majd az 1987-es Busoni-versenyt nyerő orosz zongoraművésznő, Lilya Zilberstein szólójával Rachmanyinov Paganini 24. capriceára írt Rapszódiáját, végül Csajkovszkij néha szinte wagneri hangszerelésű szimfonikus költeményét, a Francesca da Riminit, melynek tragikus hősnőjét Dante Isteni színjátékából ismerhetjük.

Lilya Zilberstein 1990 óta Németországban él, 1991-ben debütált a Berlini Filharmonikusokkal, Claudio Abbado vezényletével. A világ nagy zenekarainak gyakori vendége, Chicagótól Londonig és Moszkváig, Berlintől Milánóig és Drezdáig. 1998-ban elnyerte a sienai „Accademia Musicale Chigiana” díjat, amelyet rajta kívül többek között Gidon Kremernek, Anne-Sophie Mutternak ítéltek oda.

További részletek és jegyvásárlás: filharmonia.hu

(X)

 

zene
Szabadkikötő születésnap
 
zene
Made in Pécs Fesztivál – Vendég: Józsefváros
 
súgó
A vágy / Desire