Pécs, a befogadó város
Pécs, a befogadó város
/ 2017-07-03 lokál
IMMIGROfeszt – A befogadó város nevet viselte az a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap és a Belügyminisztérium társfinanszírozásában megvalósuló pécsi projekt, amely igyekezett közelebb hozni a pécsi lakosokat a városban tanuló külföldi, 3. országból érkezett egyetemistákhoz.

A projekt során az érdeklődők bevonásával ország-prezentációkra, beszélgetésekre, előadásokra, kvízekre, filmvetítésekre és egy két napos városismereti vetélkedővel is egybekötött zenés fesztiválra került sor, az együttélést és a megismerést segítve.

A projekt a kultúra és ismeretterjesztés módszerein keresztül igyekezett közelebb hozni egymáshoz Pécs (és környéke) lakosságát és a nagyszámú külföldi diákságot. A 2015-ben kezdődött menekült- és migránsválság Pécsre (mint a horvát és szerb határhoz közeli nagyvárosra), a lakosokra és az itt élő külföldi diákokra is hatással volt. Kézenfekvőnek bizonyult egy olyan programsorozat elindítása, amely a lakosokra zúduló információtömeg mellett egy személyes találkozáson, zenén, ételeken, beszélgetéseken és játékon alapuló közös élményt nyújt.

Az elmúlt 10 hónapban számos itt tanuló vagy tartózkodó harmadik országbeli, tehát nem az Európai Unió területéről érkező állampolgárral találkozhattunk, ismerhettük meg szokásaikat vagy akár egy kvíz keretein belül játszhattunk velük együtt. Reméljük, hogy a projekt képes volt valamilyen hatást elérni. Amit szervezőként láttunk, örömmel töltött el bennünket: a Pécsi Tudományegyetemen tanuló több mint 3500 külföldi diák büszkén vallja magát pécsinek, és Pécs is – beszéljünk kávézókról, idegen nyelvű kulturális programokról, szolgáltatásokról – egyre inkább nyit feléjük. Ittlétük 3-5 éve alatt örök barátságok, szerelmek, gyümölcsöző üzleti kapcsolatok köttetnek, mindez együtt járul hozzá a város prosperitásához és bővíti gazdasági lehetőségeit.

Pécs több ezer éves európai város, amely büszke történelmére, több nemzetiségű és vallású lakosságára, az itt élők nyitottságára, barátságosságára és életszeretetére. A városunkba érkező külföldi diákok érzik a helyiek szeretetét, kedvességét és igyekeznek ők is visszaadni mindezt nekünk, pécsieknek. Viszik a nagyvilágba városunk szépségét, jó hírét és építik ők is Pécs jövőjét.

(Az IDResearch kutatócsapata 2008 óta foglalkozik a bevándorlás és integráció kérdéskörével (5 sikeres migrációs projektet vitt végig), az intézet tagjai számos kutatásban vettek részt. A kft. társszervezője és szervezője volt számos programnak, tudományos konferenciának és kulturális fesztiválnak.)

(X)

súgó
X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó
 
lokál
Nemzetközi konzultáció
 
lokál
A boldog tyúkok különleges tojásai