Teszteltük: Morzsa
Teszteltük: Morzsa
Müllner & Kálmán Content Lab / 2021-10-18 ételital
Egy falat skandináv Pécs.

A Király utca ismét új hellyel gazdagodott. A Morzsa első ránézésre egy újhullámos pékség, ám itt nemcsak kenyérféléket és péksüteményeket szerezhetünk be, hanem – egyelőre – csütörtöktől vasárnapig ehetünk reggelit és ebédet is, pénteken és szombaton pedig vacsorázni is lehet.

Az étlapra kerülő fogások alapötlete nagyon egyszerű és tökéletesen egybevág napjaink gasztronómiai világtrendjeivel: a környéken kell megtalálni azt, ami a legjobb. Húst, zöldséget, gyümölcsöt, de ha az finom, akkor jöhet fű, fa, virág is, hiszen ezekből is készülhetnek innovatív módon ételek. 

Mi egy napsütéses, szeptemberi csütörtökön korai ebédre érkeztünk. Az időjárás pedig döntött helyettünk, így a teraszon kerestünk helyet magunknak. Bár nagyon vonzó volt, hogy a hosszú asztalhoz üljünk, de kutyával érkezve beláttuk, hogy a vizestál egy kétszemélyes asztal mellett van a legkevésbé útban. Ottjártunkkor a brunch étlap mind az öt tételét megkóstoltuk. A bevezetőként kínált mandulaleves enyhén sós, de mégis finoman édeskés, amit tökéletesen egészít ki a barnára „égetett” karfiol visszafogott íze és lágy roppanása, az éppenhogy kicsírázott rozsszemek pattogása és a friss körte üdesége egy-egy kanálban. A másik előételben a friss krémes kecskesajt kísérői a paradicsom, a hajszálvékony, roppanós cukkini szeletek és friss bazsalikom levelek. Hogy minél inkább érezhessük a vegyszermentesen termelt bio zöldségek valódi ízét, csak egy kevés olívaolaj és sópehely került rájuk, és éppen csak azért, hogy segítsenek az ízek elmélyítésében. 

A bevezető után erdei gombákkal készült rizottó érkezik, ami minden ízében csupa ősz: krémes és karakteres. A sokféle gombának köszönhetően pedig falatról-falatra új arcát mutatja. 

A szendvics akkor jó, ha egy harapásba belefér az „üzenet”. Az érlelt rummal készített csirkemáj mousse, a ráhelyezett szilva és sópehely találkozása egy ropogós kenyérszeleten teljesítette ezt a küldetést. Az ételsorunkat lezáró, nagymamák ihlette ribizlis süteménytől – ahol a tésztát finoman járja át a piros gyümölcs leve, és a máglyarakásból ismert aranybarnára sült cukros tojásfehérje hab koronázza – az egész ebéd átugrik egy békebeli vasárnap délutánba, hogy utána egy remek kávéval zökkenjünk vissza egy szimpla csütörtök napfényes valóságába.

Király utca 42. Cs: 8:00–18:00; P-Szo: 8:00–22:30; V: 8:00–15:00.

Értékelésünk: 5/5

Számla

Mandulaleves, karfiol, körte, rozs: 1600 Ft

Paradicsom, cukkini, kecskesajt, bazsalikom: 2200 Ft

Erdei gombás rizottó: 3600 Ft

Csirkemájas szendvics: 2200 Ft

Ribizlis sütemény: 1600 Ft

Összesen: 11200 Ft

 

súgó
Body.Radical
 
súgó
Utazás a koponyám körül
 
lokál
Drukker-Makker