Bertók László Költészeti Díj 2023
Bertók László Költészeti Díj 2023
promo / 2023-12-01 súgó
Idén két elismerést is kiosztanak a Bertók László Költészeti Díj decemberi átadóján.

Harmadik alkalommal ítélték oda a Bertók László Költészeti Díjat. Az elismerést minden évben a költő születésnapján, december 6-án adják át Pécsett, ünnepi műsor keretében. Az idei év különlegessége, hogy az életműdíjas költő mellett egy fiatal pályatársat is kitüntetnek majd.

A 2021-ben alapított Bertók László Költészeti Díj létrehozásának egyik célja, hogy fenntartsa névadójának emlékezetét, elősegítse az ideológiáktól, korlátozásoktól mentes szabad művészetet, továbbá, hogy növelje a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét.

Már az induláskor határozott célkitűzése volt az alapítóknak, hogy – miként az életmű – a díj és a díjátadó eseménye is nyisson a társművészetek felé. Az idei esemény kortárs komolyzenei attrakciója Balogh Máté Bertókiáda című művének ősbemutatója lesz, melyben a zeneszerző Harcsa Veronika énekművésszel közösen lép színpadra. Az est folyamán Megyimórecz Ildikó operaénekes pedig Schubert-dalokat ad elő.

Az idei év újdonsága, hogy a nagydíj mellett egy kisdíjat is kiosztanak. Ismert történet, hogy Bertók Lászlót néhány korai verséért államellenes izgatás vádjával elítélték és börtönbe került, ezért első önálló kötete, a Fák felvonulása csak 37 éves korában láthatott napvilágot. 2023-tól a nagydíj mellett így egy 37 évnél nem idősebb, ígéretesen induló költőt is díjaznak majd. Az elismerések pénzjutalommal, díszoklevéllel, valamint évente felkért más-más művész által alkotott egyedi műalkotással járnak. Az idei nagydíjat kísérő műalkotást Burkus Judit, a kisdíjét pedig Sárkány Balázs készítette.

Az ünnepélyes díjátadó december 6-án lesz a Kodály Központban. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jegyet a Kodály Központ weboldalán lehet foglalni.

További információ és részletes program a weboldalon és a Facebookon

 

 

lokál
Portré: Sramó Gábor
 
zene
Játszd újra, PEN!
 
súgó
Nyári táncházak