Nemzetközi konzultáció
Nemzetközi konzultáció
szerk / 2015-03-19 lokál
Konzultációra hívja a pécsieket Páva Zsolt polgármester. Arra kíváncsi, hogy az itt élők milyen fejlesztéseket szeretnénk látni a városban 2020-ig a Pécsre érkező több mint 30 milliárd forintból. A kérdéssel kapcsolatban mi a Pécsett élő külföldiek véleményére voltunk kíváncsiak, hiszen többségük nem is fogja érteni a kipostázott konzultációs íveket. Megkérdeztük tőlük, hogy ők milyen fejlesztéseket, változtatásokat látnának szívesen a városban, ami szerintük elengedhetetlen ahhoz, hogy Pécs tényleg jó várossá váljon. Érdekes, megfontolandó válaszok születtek.

Cem Thunstedt aka DJ Mellow

(Németország)

A szolgáltatószférával kapcsolatban sok okunk nincs panaszra: van egy csomó jó étterem, pár igényes klub, ahol jó zene szól, és jók a bárok is. De azért jó lenne egy-két keleti étterem is a városban, ahol sushit vagy wok ételeket lehetne enni.

Összességében a vásárlást (ruha, cipő) is néha problematikusnak érzem, mert az Árkádon kívül nem nagyon vannak üzletek a városban.

Ami nagyon fontos szerintem, és ami nagyon hiányzik a városból, az a sok zöld terület. Lehetne sokkal több park - lehetőség szerint akár a belvárosban is. A kültéri és beltéri sportolási lehetőségek száma is nagyon kevés, itt is lenne bőven hova fejlődni. Kevés a kosár-, és focipálya, szinte alig akad olyan hely a szabadban, ahova az ember a barátaival elmehet kicsit mozogni. A kerékpárutakra is érdemes lenne odafigyelni és növelni a számukat. Nagyon sok külföldi diák választja a közlekedésnek ezt a módját, és biztos vagyok benne, hogy a több bringaút több bringáshoz is vezetne.

Ian O’Sullivan

(Írország)

Könnyen lehetne új dolgokat teremteni – a város jó termőföld, tele van magvakkal, amik csak vízre várnak. Ha a városban a saját tehetségeinket nevelnénk ki, és nem nagy nemzetközi cégeknek fizetnénk, a városnak több pénze lenne, amiből nyilván tovább alkothatnánk.

Az emberek és Pécs bizonyos helyei is magvak. Olyanok, mint például a Búza tér, ahova egy kis színpadot építenék – ide lehetne szervezni szabadtéri színházat, koncerteket, és mozit is. A régi villamosvágányokat is visszadobnám a helyükre és egy bumeráng-ívben hajló úton (Uránváros-Belváros-Zsolnay Negyed-Kertváros) az egész várost be lehetne járni vele. Egy hidat képezne a városrészek és az emberek között.

Mint említettem, magvak az emberek is, így sokat segítenék a helyi művészeti és kulturális programok szervezésében, ezt mindig is fontosnak tartottam. Egy jó Pécs City Karnevál nagyon hiányzott tavaly. A Széchenyi téri nagy ló ezt nem kárpótolta.

Jean-Christophe Giraud

(Franciaország)

Pécs 2020-ban? Ezzel kapcsolatban csak az álmaimról tudok beszélni.

A belváros több sétálóutcából állna. Az egyik összekötné a centrumot a Zsolnay Negyeddel, ahol mindig fesztiválok lennének. A városban mindenhol kiskereskedők és piacok vennék át a hatalmat a bevásárlóközpontoktól. Sok zöldterület is létesülne. Ezeken kívül pedig mindig lenne pénz a civil kezdeményezésekre és a kultúrára.

És hirtelen lenne tengerpart is, mondjuk a Malomvölgyi-tó helyén, mert mindig azt gondoltam, hogy Pécs lenne a legjobb város a világon, ha lenne tengerpartja.

Komolyra fordítva a szót, az lenne az ideális, ha mindenki, aki szereti ezt a várost, tudna itt munkát találni.

Simran Sandhu

(USA)

Igazából én elégedett vagyok Péccsel. Megfelelő elegye egy kis- és nagyvárosnak. Ha kilépek az utcára, általában mindig összefutok valakivel, akivel el tudjuk tölteni az időt, ez az a kisváros-érzet, amiről beszélek. Emellett viszont Pécs elég nagy ahhoz, hogy könnyen ismerkedhessünk új emberekkel is. Nehéz rámutatni azokra a dolgokra, melyek jó lenne, ha Pécsett is meglennének, mivel a legtöbbet lehetetlen lenne kivitelezni: ilyen számomra az óceán hiánya. Örülnék, ha több esemény, fesztivál lenne, olyanok, mint a sétatéri rendezvények, a Pécs City Karnevál vagy a PEN, ami összehozza a külföldieket és a magyarokat. Utolsó megjegyzésem: nekem semmi problémám nincs azzal, hogy Pécsett nincsen Starbucks.  

Nader Abedini

(perzsa-amerikai)

Nagyon nehéz a polgármester helyébe képzelni magunkat, hiszen rengeteg olyan problémával is szembesül egy városvezető, amely egy városlakóban fel sem merül. Ami először eszembe jut, az az, hogy napjaink autósai a holnap autóival a tegnap útjain közlekednek. Ezért Pécs úthálózatának teljes körű felújításán gondolkoznék. Hiszen ha a város népessége növekedésnek indul 2020-ig, az utak állapota még nagyobb problémát fog okozni, mint most, pedig csúcsidőben már most is vannak gondok. Ez a felújítás rengeteg pénzt emésztene fel. A másik gondolatom az, hogy a város szórakozóközpontját – különböző bárokkal – a Széchenyi téren építeném ki. Ez egy nagyszabású, turistavonzó központ lenne. Bár szerintem a város biztonságos, ez a lépés Pécs éjszakai életét még biztonságosabbá tenné, mivel egy igazán frekventált helyen, a város központjában szórakoznának a fiatalok. 

Nima Seifi A

(Svédország)

A Széchenyi tér nagyon szép, de a környezetében sok a régi, romos épület. Ha ezeket felújítanák a régi homlokzatokkal együtt, az egész városkép sokat javulna. Az Orvosival szemben is van egy köves, romos terület, ha ott épülne bármi, vagy akár csak befüvesítenék a területet, már sokkal jobb lenne a helyzet. Ugyanez elmondható az egyetem környezetéről és belsejéről is. Egy felújítás után sokkal modernebb lenne.

Az utak megfelelő karbantartására is energiát kellene fordítani. Főleg télen, mikor a sózás-takarítás járhatóvá tenné az utakat, és nem kellene szembesülni olyan problémákkal, hogy mindent hó fed, és fent ragadsz a hegyen.

Emellett a tömegközlekedés kulcskérdés: a jobban összehangolt buszhálózat és egyes vonalakon villamos indítása sokat segítene a diákoknak és a városlakóknak.

Fontosnak tartom, hogy megőrizzük Pécs történelmét, hiszen ez teszi Pécset egy kedves kis diákvárossá. De ezek a változások hozzájárulnának ahhoz, hogy Pécs egy modernebb és vonzóbb város legyen.

 

 

 

 

 

lokál
Portré: Hajdú Balázs
 
súgó
Játszd újra, Sam!
 
lokál
A legkékebb közösségi iroda Pécsen