Az öröm ünnepe – kiállítás Gross Arnold legszebb alkotásaiból
Az öröm ünnepe – kiállítás Gross Arnold legszebb alkotásaiból
szerk / 2015-12-03 súgó
December 4-től látható a Tudásközpontban egy nagyszerű kiállítás, ami Gross Arnold legszebb képeiből válogat.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy-díjas Gross Arnold a nagy grafikus nemzedék, a „magyar grafika aranykorának” egyik meghatározó tagja volt, akit a határainkon túl is jól ismertek és elismertek. Mindenhol elbűvölte és egyúttal rabul ejtette a gyanútlan látogatókat az a különleges, csak rá jellemző világ, amit létrehozott. Művészete egyúttal a rézkarc megújítását is jelentette.

A mostani kiállításon 40-45 képe lesz látható. Ezek a művek döntően Gross Arnold meghatározó alkotásai, de egy-két ritkábban publikált, a munkásságát bemutató albumokból kimaradt mű is bekerült a válogatásba.

A kiállításra érkező látogató egy olyan világba léphet, ahol önfeledt harmóniában egyszerre zajlik álom és valóság, ahol egymással kergetőznek létező és kitalált lények, ahol a természetben, a kertben, az utcán és a házak között együtt és elmélyülten tevékenykednek vidám mesefigurák és ebbe a mesébe tévedt hétköznapi szereplők, ahol elhisszük újra mindazt, amit gyermekként hittünk a világ boldog rendjéről.  

A megnyitón közreműködik a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola Pódiuma. A Pódium tagjai Gross Arnold műveihez kapcsolódó verseket, irodalmi szövegeket adnak elő, és felolvassák Gross András, Gross Arnold fiának a megnyitóra írt levelét.

Tudásközpont (Universitas utca 2/A) December 4.–február 1. Megnyitó: december 4. 16:00. 

lokál
Portré: dr. Árkovits Amaryl
 
súgó
Magukról beszéltek
 
ételital
A szőlő és bor városa 2. – Sírkamrától díszkapuig