Szcientológia, avagy a hit börtöne
Szcientológia, avagy a hit börtöne
Major Zoltán / 2015-11-19 film
A rendszerváltás utáni káoszban és szabadságvágyban, az ezredfordulós csodavárásban nálunk is megjelent és népszerűségnek örvendett a huszadik század legsikeresebb egyháza, a szcientológiai egyház.

Az L. Ron Hubbard science fiction-író nevéhez fűződő dianetika sokak bibliájává vált. Az elme működését, annak szabályainak megértését és képességeinek kiterjesztését középpontba állító módszer kitalálóját és főként annak tanait, valamint magát az egyházat eddig nem nagyon merték kritizálni, mivel féltek a következményektől, az egyház bosszújától. Alex Gibney idei dokumentumfilmje – melyet az HBO rendelt meg tőle (!) – onnan támadja a rendszert, ahonnan kevesen számítanak rá: belülről. A film vázát kiugrott szcientológia-hívők vallomásai adják, amelyek segítenek megértetni a nézővel a szcientológia gondolatiságát az alapfogalmaktól a működésén át a szervezeti felépítésig és felfedik módszereit. Megtudjuk, hogyan vált egy könyv milliók törvényévé, hogyan „találták meg segítségével önmagukat”, vagyis hogyan váltak egyre agymosottabbá. Kiderül, a szcientológia csak és kizárólag a tömegmédia korában lehet életképes. Az egyház hírességeket hálóz be, megadja nekik a nagyobb népszerűség lehetőségét, de ennek hatalmas ára van. Közismert, hogy Tom Cruise vagy John Travolta a szcientológia legnagyobb védelmezői, most példáikon keresztül megismerhetjük, hogyan is dolgozik a legnépszerűbb egyház.

Akit egy kicsit is érdekel, hogyan működik a valaha kitalált egyik leghatékonyabb propagandagépezet, és hogy milyen módszerek lehetnek hatékonyak ellenük (is), annak bátran ajánlhatjuk ezt a hiánypótló művet, melynek az elkészültét maga a szcientológiai egyház próbálta megnehezíteni. Ez a tény önmagáért és a filmért beszél.

Amerikai dokumentumfilm, 2015, 119 perc, (12) Rendező: Alex Gibney. Szereplők: Alex Gibney, Paul Haggis, L. Ron Hubbard, John Travolta, Tom Cruise. Apolló mozi: november 22-től

Értékelésünk: 5/5 

súgó
Order and Chaos
 
lokál
Friss pécsi könyvek
 
ételital
Teszteltük: Eleven bor&tapas