„A színészek életútjában Miller egy fontos állomás”
„A színészek életútjában Miller egy fontos állomás”
Happ Zsuzsa / 2020-02-05 súgó
Az Ármány és szerelem című romantikus színművet mutatja be a Pécsi Nemzeti Színház február 8-án, Méhes László rendezésében. Ez alkalommal az előadásban Millert játszó Rátóti Zoltán színművésszel beszélgettünk.

Az elmúlt években több előadásban is játszott a Pécsi Nemzeti Színházban, legtöbbször Méhes László rendezésében. Hogy érzi magát Pécsett vendégművészként?

Nagyon örülök minden felkérésnek, ami Pécsről érkezik. Annak idején Rázga Miklós kezdte a sort az Antigonéval, mostanra pedig már szép sorozatot tudhatunk magunk mögött. Méhes Lacival osztálytársak voltunk a Színművészeti Főiskolán, azután hosszú ideig nem volt közös munkánk, így ez is különleges, hogy így alakult. Kiderült, hogy azok a gyökerek, az a tudás és az a színházi gondolkodás, amiket a főiskolán kaptunk, ugyanúgy megmaradt és gazdagodott mindkettőnkben.

Az Ármány és szerelemben Millert játssza. Hogyan viszonyul ehhez a szerephez?

Beleértem az apaszerepekbe nemcsak a magánéletben, hanem a színpadon is. A színészek életútjában Miller egy fontos állomás. Nagy elődöknek, többek között Mensáros Lászlónak volt ez híres szerepe. De azt is el kell mondanom, hogy én mindig igyekszem attól elvonatkoztatni, kik játszották már az adott szerepet, mert annak a terhét felvenni botorság lenne. Minden előzmény nélkül igyekszem közelíteni a szerephez. Ez egy nagyon jól játszható, érzelmes, izgalmas, szenvedélyes szerep.

Hogyan éli meg az Ármány és szerelem próbafolyamatát?

Mindig óvatosan nyilatkozom a próbákról, nehogy valamit elkiabáljak. Annyit talán el lehet mondani, hogy érzékelhetően nagyon erős az a koncepció, amit a rendező kitalált és mindannyian érezzük ennek a kihívását. Munkát és odaadást igényel, hogy ezt a nagy romantikus darabot, az érzelmek hömpölygését ma megszólaltassuk.

Mit képvisel Ön számára ez a darab?

Lenyűgöző az a szerelem, a hevületnek az a foka, amit a két főszereplő megél. A többi szerepek arról is szólnak, hogy mindenki irigyli, ha valakinek ilyen fantasztikus érzései vannak, amiért képes meghalni. Elsősorban arról szól az előadás, hogy csak így érdemes élni, még ha ez magában hordozza a bukást is.

Hogyan ajánlaná az előadást a nézőknek?

Nagyon sokféle emberi kapcsolat képlete kerül fel a színpadra ebben a darabban. Aki nem fél a könnyektől, az jöjjön el megnézni.

film
Jojo Nyuszi
 
lokál
ÁTJÁRÓ 7. rész
 
lokál
Napközis táborok