A Made in Pécs bemutatja: Balaton Method
A Made in Pécs bemutatja: Balaton Method
szerk / 2015-04-07 film
A Kodály Method nagyon erős hangulatú, élőzenélős videóival robbant be a köztudatba Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr. A Balaton Method az alkotópár zenés road movie-ja a Balaton körül, melyhez olyan zenekarokat sikerült megnyerniük, mint a Quimby vagy a Punnany. A nagyon menő film pécsi premierje április 25-én lesz a Pécsi Est Caféban, a Made in Pécs hathatós támogatásával. A várva-várt filmről Szimler Bálinttal beszélgettünk.

Milyen út vezetett a Kodály Methodtól a Balaton Methodig?

A Kodály Method mindig non-profit kezdeményezés volt, amit mindenki szerelemből csinált. Havi egy videót csináltunk, ami egy idő után fenntarthatatlan volt, ez a lendület 11 videó után lankadt. Ráadásul a főiskola végével mindenki elkezdett dolgozni, mi sem tudtunk örökké szívességeket kérni. Ezzel együtt szerettük volna méltóképpen lezárni a projektet, így jött az ötlet, hogy ha csinálunk még videókat, akkor egy utolsó nagy lendülettel csinálhatnánk akár egy nagy filmet is. Természetesen ez azt is jelentette, hogy egy sokkal átgondoltabb, kidolgozottabb attitűddel kellett hozzáállnunk a projekthez. Többé nem internetes videókat forgattunk, hanem nagyjátékfilmet.

Mennyire érezted előzetesen bátor döntésnek, hogy közösségi finanszírozásra bízod a projektet?

A közösségi finanszírozásra úgy készültünk, hogy ha az sikeres, akkor a kezdeti tőke mellett esetleg alkalmas lehet arra, hogy nagyobb szponzorokat is bevonzzon. Ez volt a belépő, ha nem lett volna sikeres a kampány, akkor nem lett volna ez a film. Egyben jó lehetőség volt, hogy felmérjük, van-e valódi igény a filmre, és ezalatt a két hónap alatt mi is át tudtuk gondolni, hogy akarjuk-e csinálni.

Hogyan választottátok ki a zenekarokat?

Nagyon sokat agyaltunk azon, hogy kiket válasszunk. Mivel most nagyfilmről volt szó, sok szempontot kellett figyelembe vennünk. Alapvetően nem csak zenekarokban, inkább számokban gondolkodtunk. Végső soron egy személyes gyűjtés, egy válogatáslemez a minket megérintő mai zenékkel. Természetesen vannak előadók/dalok, akiket sajnálunk, hogy kimaradtak, de a legfontosabb, a zenei érték mellett most voltak más fontos szempontok is, amiket figyelembe kellett vennünk.

Másképp kell vezetni a zenészeket egy forgatáson, mint a színészeket?

Persze, mert a színészvezetés egy nagyon nehéz és összetett lelki folyamat. A zenészek pedig ösztönösen önmagukat adják zenélés közben. Érdekes is volt, mivel élőben vettük fel úgy, hogy egy szituációba helyezzük őket, ezért a zenészek nem csak előadók, hanem szereplőkké változtak. Ezzel pedig minden videó automatikusan olyan hangulatú, stílusú lett, mint a zenekar arcai és a zenéjük.

A premier hatalmas buli volt, milyen eddig a film fogadtatása?

A premier tök jól sikerült, jók a visszajelzések, de ez majd március végétől a mozikban derül ki, hogy egy kevésbé válogatott közönség előtt hogyan szuperál. A film meghatározhatatlan műfaja miatt nehéz megítélni, hogy mennyire ülnek be rá az emberek, de reméljük, hogy lesz érdeklődés. Az a tapasztalat, hogy a nézők nagy részének pozitív meglepetés a film.

Hogyan járja majd be a mozi terveitek szerint az országot?

Szervezünk vetítéseket a nagyobb vidéki városokban, amiket igyekszünk élőzenei eseményekkel még érdekesebbé tenni. A jó idő kezdetével pedig természetesen megyünk a Balaton köré.

A szereplők

A filmben 17 zenekar/zenész szerepel összesen, ezek közül néhányat arra kértük, meséljenek nekünk a forgatás élményeiről, és néhány szóban ajánlják a filmet a nagyérdeműnek.

Harcsa Veronika (Bin-Jip)

Óriási élmény volt számunkra részt venni ebben a projektben, és biztosak vagyunk benne, hogy a nézőknek is különleges lesz látni ezt a nem mindennapi filmet. A klipforgatásunk Szántódon volt szeptember első hetében, a Balaton közepén egy kompon, úgy, hogy a számítógéppel készült dobok és ritmusok helyett a Talamba Ütőegyüttes tagjai püföltek 12 darab KGST-s időkből származó autót. Nem volt könnyű dolga a forgatócsoportnak, mert miközben mi a hajó tetején zenéltünk hárman (a kémény mellett, ami minden egyes indításnál kiköhögött egy adag kormot a fejünkre), vágás nélkül kellett felvenniük az alattunk kocsikon doboló ütősöket, úgy, hogy a leállított hajó közben ne forduljon el a hullámoktól a Balatonban. Ez párszor sajnos megtörtént, kb. tizenvalahányadikra sikerült felvenni tökéletesen, mire naplemente lett. Ennek külön örültünk, mert így nagyon szép lett a látvány a hátunk mögött.

Tóth András (Elefánt)

A zenekarommal vízben ringatózó delfin alakú vízibicikliken játszunk a fonyódi naplementében. Nekem ez a kép  a forgatáson pont annyira volt tökéletesen szép, mint amennyire valószínűtlenül vicces. És pont ugyanezek a jelzők motoszkáltak végig a fejemben miközben néztem a filmet. Meg az, hogy tök mindegy, milyen zenét szeret az ember, ezt a filmet mindenkinek látnia kéne. Az egyetlen tüske, ami bennem maradt a végére, az volt, hogy ez a tizenhét együttes nem elég, mert nagyon sok jó zenekar van itthon, de kevés ilyen jó film.

Egyedi Péter

A Balaton Method végülis film lett, és szerintem pont ez volt a legnagyobb kihívása: hogyan fűzi össze az előadók zenei produkcióit, a balatoni hangulatot és a roadmúvi-jelleget egy 90 perces egésszé, úgy, hogy az működjön. Szerintem működik. Az egy dolog, hogy tök jó zenék vannak benne, meg rengeteg vizuális ötlet, szép helyszínek és hangulatos átvezetők. De az igazi erényét az adja meg, hogy erőltetettség nélkül tud egész lenni, van íve, dinamikája, rengeteg hangulata, és a lényeg, jó kedved lesz tőle. 

Menyhei Ádám (Kamikaze Scotsmen)

Az augusztusi forgatási napot elmosta az évtized legkeresetlenebb és legkitartóbb vihara, így januárban forgattunk. A stáb egy pillanatig sem veszített a lelkesedésből, könnyű volt velük dolgozni - jó érzés tudni, hogy ezt így is lehet. A film úgy tár elénk egy zenei korképet, hogy közben gyönyörködhetünk és nosztalgiázhatunk. Mindenkinek ajánljuk!

 

súgó
Jelenkor 60 – Kiállítás
 
súgó
5 éves a Kodály Központ
 
súgó
PécsLIT Kölyök – 100% gyerek