10 éves a Tamás Éva Játéktára
10 éves a Tamás Éva Játéktára
Happ Zsuzsa / 2017-10-12 súgó
Október 15-én jubileumi Játéktár-délutánnal ünnepli a Tamás Éva Játéktára, hogy már tíz éve szórakoztatják a kicsiket és családjaikat előadásaikkal, zenéjükkel és programjaikkal. A rendezvény idejére könyvük és új lemezük is megjelenik. Mindezekről Tamás Évával beszélgettünk.

Milyen programokkal várjátok a családokat október 15-én a Zsolnay Negyedben?

A Játéktár nem csak a koncertekről szól, hanem komplex programokat is kínál. Ebből próbálunk meg most egy rövid, zanzásított délutáni műsort szervezni. Kísérőprogramként lesz meseóra Bogárdi Alizzal, Csibész Csabi könyvbemutató, hangszerbemutató, illetve a megszokott csapatunk tart kézműves foglalkozásokat is.17 órakor pedig a jubileumi  nagykoncert lesz. Ez utóbbi a tervek szerint egy kis időutazás féle, hiszen megszólalnak olyan dalok, amik régen, a kezdetekkor íródtak és játszunk az új lemezünkről is dalokat. A Játéktár csapata a rendezvény bevételét a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány részére ajánlja fel. Korábban is volt már hasonló jótékonysági koncertünk és fellépni is többször jártunk náluk. A bevételből a Babamentő Program keretében csecsemőmentő tanfolyamot fognak szervezni a szülők részére, ami iránt nagyon nagy az érdeklődés és fontos, hasznos tudást ad, amivel megelőzhető a hirtelen csecsemőhalál.

A Csibész Csabi koncertmese formában évek óta sikeres produkciótok. Hogyan született belőle könyv?

A Csibész Csabi kisebb élethelyzeteket dolgoz fel a gyerekek segítségével, rendhagyó előadásként. Járjuk vele az országot és azt tapasztaljuk, hogy mindenhol hatalmas sikert arat. Nagyon sok jelenet van egy előadásban és érdemesnek találtuk, hogy ezeket epizódonként, verses mesekönyv formájában feldolgozzuk Vata Emőke gyönyörű illusztrációival. A könyv magánkiadásban jelenik meg, korlátozott példányszámban.

A most megjelenő lemezetek sorban a negyedik. Milyen dalok lesznek rajta?

Ez a második olyan lemezünk, ami csak saját dalokat tartalmaz, a Legkedvesebb téli dalaink címet viseli. Azt gondolom, hogy hiánypótló lesz: mikulástól az adventig, a betlehemezésen át karácsonyig tartalmaz dalokat. Tulajdonképpen még egy lemeznyi anyagunk készen van már, de ezt most tudatosan a téli időszak ünnepei és hangulatai mentén állítottuk össze. Bízunk benne, hogy ezeket a dalokat gyerekkórusok is fogják énekelni, hiszen a kottamellékletek elérhetőek lesznek az interneten.

Mik a terveitek a következő tíz évre?

Amiről én annak idején álmodtam, az már majdnem teljes egészében megvalósult. Az országot járjuk nagy sikerrel a koncertjeinkkel anélkül, hogy támogató állna mögöttünk. Mindezt a műsorainkkal, a zenénkkel, a szövegeinkkel értük el. Nagyon sok fejlesztő foglalkozásunk is van városi szinten, ez is komoly eredmény. Kiemelném a Zeneovit és a Lépegetős babafoglalkozást, melyeket heti rendszerességgel tartunk a Zsolnay Negyedben. Egy dolog hiányzik még az álmaink közül: az a Játéktár Ház, amit régóta tervezünk és vágyunk. Szeretnénk a programjainkat egy helyre összehozni azért, hogy még szélesebb skálán tudjunk programokat kínálni a sérült és ép gyermeket nevelő családok számára.

ételital
Teszteltük: Kisülés Kávéműhely
 
zene
Púder nélkül - Junkie Jack Flash
 
lokál
Tisztított kacsa, tojásszén